Депутатите обсъдиха правомощията на координаторите по сигурността на професионалните спортни клубове и лицата за контакт на клубовете на привържениците.

Фигурите на координатор на професионален спортен клуб и лице за контакт на фенклуб се създават в Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия, който народните представители обсъждат на второ четене.

Според представителите на опозицията, с промените в закона на частни лица се вменяват задължения, които са привилегия само на органите на МВР.

Депутатите Ваньо Шарков /ОДС/ и Атанас Атанасов /ДСБ/ поискаха да отпаднат задълженията координаторът и лицето за контакт на фенклуба да събират и предоставят на органите на МВР информация за лица, склонни към действия, които застрашават обществения ред, или са извършили, подготвят или извършват насилствени действия и подбуждат към такива действия. Според тях трябва да отпадне и ангажимента за предоставянето по този ред и на друга информация, имаща значение за опазване на обществения ред и сигурността при спортно мероприятие.

Атанасов поясни, че при така записани в закона задължения тези частни лица имат специфичен статут на офицер по сигурността. Създава се опасност да се злоупотребява с лични данни от служители на фенклубове и професионални клубове, смята депутатът. По думите му органите на МВР опитват чрез този закон да си създадат агентурна мрежа в средите на спортните фенове.

Заместник-министърът на вътрешните работи Румен Андреев посочи, че отговорността за реда по време на спортни мероприятия не е задължение само на МВР. По какъв начин министерството може да събере изпреварващата информация за подготвяне на материали като самоделни бомбички, попита той. Андреев допълни, че тези хора ще подпомагат работата на служителите министерството.

Според Станимир Илчев от НДСВ събирането на информация ще става чрез наблюдение. Той посочи, че никой по-добре от феновете не познава неформалната организация на фенклубовете - начинът, по който привържениците стигат до стадиона, тарторът за подготовка за физически сблъсък, лицата, склонни към насилие, тези със забрана да посещават стадиона. Колко души в полицията познават този невидим живот на агитките, попита Илчев.

Олимпи Кътев /НДСВ/ посочи, че трябва да се приложи добрият модел, ползван във Великобритания. Английската техника не е далечна на българското МВР, допълни той. Кътев каза, че много български офицери са запознати с методите на английската полиция за борба с футболното хулиганство.

Промените предвиждат назначените от професионалните спортни клубове координатори по сигурността на клуба да бъдат с подготовка в областта на опазване на обществения ред при спортни мероприятия.

Предвидено е клубовете на привържениците да излъчват свой представител, който да осъществява връзките с организаторите на спортни мероприятия, отговорника по сигурността на спортния обект, на клуба и с представителите на "Охранителна полиция".

Въведено е и задължение при организирани пътувания на фенове до мястото на спортно мероприятие, отговорникът на привържениците да уведомява "Охранителна полиция" за мястото, датата и точния час на отпътуване, начинът на придвижване и броя на пътуващите.

Дискусията по законопроекта продължава през следващата седмица.