С официално съобщение до медиите консорциум Витоша (състоящ се от Manchester Airports Group (MAG) и нейният партньор Beijing Construction Engineering Group (BCEG) оповестява интереса си да изгради нов национален стадион, но това е обвързано с оферта за концесия на летище София.

Министерството на транспорта е получило вече новото предложение, което включва и строеж на съоръжението. Според информацията, евентуалната инвестиция ще бъде на стойност 600 милиона евро и ще е извън финансовата оферта за концесията на летището, възлизаща на близо 1.5 милиарда евро.

От фирмата уточняват, че стадионът ще бъде построен по стандартите на УЕФА от категория 4.

В пресинформацията се твърди още, че проектът предвижда новият стадион да бъде мултифункционален, напълно подходящ за националните отбори по различни видове спорт, световни спортни състезания, както и концерти и фестивали, като той може да бъде завършен навреме, за да бъде използван при евентуално одобрение на домакинството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г.

От консорциума уточняват още, че зоната около летището ще бъде перфектната локация за нов национален стадион, подходящ за кандидатурата на България за домакинство на Световното първенство през 2030, заедно с Гърция, Румъния и Сърбия. Предложението за новия стадион ще се отличава с типични архитектурни характеристики, като например стадионите Олд Трафорд и Етихад в Манчестър, „родния“ град на MAG, пише още в пресинформацията.

Beijing Construction Engineering Group  от своя страна планира да ръководи изграждането на стадиона на базата на предишния си опит в подобни проекти, като например много от спортните съоръжения за Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., както и Националния стадион на Танзания и Стадиона на работниците в Пекин.

Цялото съобщение до медиите можете да намерите тук.