Отборът на Черноморец 1919 Бургас, воден от Слави Костенски записа пета победа от началото на сезона и продължава борбата за Втора лига. "Акулите" спечелиха с 2:0 в Пловдив дербито на 7-ия кръг на Югоизточната Трета лига срещу Марица и дръпнаха с 3 точки пред основния си конкурент. 

Главният съдия от Кърджали Мустафа Шефкет и неговите помощници се справиха отлично със срещата. Попаденията бяха дело на Милен Танев в 55-та минута и на Мариян Тонев от дузпа пет минути преди края на мача.

Черноморец спечели историческа победа в първия кръг в Смолян с 1:0, у дома се наложи над Димитровград с 2:0 и над Спартак Пловдив с 1:0, а в Нова Загора записа реми - 1:1 със Загорец. 

"Акулите" загубиха преди два кръга от Розова долина в Казанлък с 3:2, като второто попадение на Мариян Тонев падна твърде късно в края на мача, а "розите" отбелязаха три попадения през първата част, а Милен Танев изравни за 1:1. 

Последва сладка победа с 1:0 в добавеното време в регионалното дерби срещу Несебър с попадението на Мирослав Радев, а възпитаниците на Слави Костенски се върнаха на победния си път. Марица пък загубиха от Сокол в Марково с 2:1, а преди две седмици и Горски Извор ги спря у дома - 1:1, и по точи начин бургазлии се изравниха с точките по 13 преди дербито в Пловдив.

Тежки визити се очертават за бургазлии през този сезон, но те не трябва да губят точки, ако искат да изпълнят целта. През този сезон се вижда, че момчетата на Слави Костенски трудно печелят своите мачове, но по-важното е да трупат точки. Късата скамейка също си оказва влияние, но когато печелиш никой не може да те съди.

Слави Костенски пусна отново състава, с който започваше в предните мачове, като направи няколко промени, пускайки в стартовите 11 Жулиен Парушев и Мустафа Мустафа, които бяха в основата на първото попадение на Милен Танев. Симеон Русев и Антон Узунов се появиха след почивката, както и Любомир Божинов и Нуретин Пюскюлю. Капитанът Мартин Теменлиев бе под рамката, а в отбрана за домакините действаха Слави Шопов, Стоян Кижев, Стоян Вергиев и Стоян Мантаров. В халфовата линия бяха Валентин Иванов, Жулиен Парушев, Даниел Бенчев и Мустафа Мустафа, а в предни позиции действаха Мариян Тонев и Милен Танев.

Преди почивката двата отбора се надлъгваха, като гостите от Бургас бяха по-активният тим на терена. Милен Танев пробва на няколко пъти стража на Марица от свободни удари. Домакините имаха само две ситуации за гол, но вратарят и капитан на бургазлии Мартин Теменлиев се намесваше подобаващо. Мариян Тонев също имаше няколко ситуации преди почивката, в които можеше да отбележи, но не успя и така двата отбора се оттеглиха при нулево реми.

След почивката Марица се опита да отбележи, но събитията се развиваха предимно в средата на терена. Гостите разчитаха на контраатаки и чакаха своя шанс, който дойде десет минути след паузата. Милен Танев и Мариян Тонев също имаха няколко положения за гол. 

В 55-ата минута след перфектно диагонално подаване от половината на Черноморец, Мустафа Мустафа изведе в предни позиции Жулиен Парушев, който премина през двама състезатели на домакините и асистира за Милен Танев в наказателното поле. Крилото на Черноморец се озова в отлична позиция, като преодоля вратаря на домакините и стреля в далечния ъгъл, а топката се отби в гредата и спря в мрежата за 1:0. 

Георги Георгиев пропусна най-чистото положение за Марица и да изравни резултата. Пет минути преди края на мача, главният съдия от Кърджали Мустафа Шефкет отсъди дузпа за Черноморец, за нарушение срещу Антон Узунов, който отбеляза победното попадение срещу Спартак Пловдив в Бургас, а сега влезе след почивката. 

Узунов с добър рейд напредна по левия фланг и навлезе в наказателното поле, но бе съборен от футболист на домакините. Без да се поколебае Шефкет посочи бялата точка, а Мариян Тонев с хладнокръвно изпълнение по земя залъга стража на Марица, който се хвърли в обратния ъгъл, а нападателят на гостите оформи крайния резултат в мача - 2:0.

Това е първи успех за бургазлии от 27.08.2006 г, когато Черноморец 1919 спечели в Пловдив срещу Марица с 3:1 във Втора лига или тогавашната Източна Б група. След успеха, Черноморец събра в актива си 16 точки, след 5 победи, 1 реми и 1 поражение. Лидер е Загорец Нова Загора с 19, но възпитаниците на Мирослав Миндев нямат амбиции за по-горна група. Атлетик Куклен са с 18 точки, а Гигант Съединение и Черноморец имат по 16.