Българските футболни агенти направиха първа стъпка към членство в Европейската асоциация на футболните агенти. Това се случи на среща с генералният мениджър на ЕАФА Роберто Мартинс, който бе гост на родните агенти. Основната причина за формалното обединение на футболните агенти в единна асоциация са новите регулации на ФИФА, които реално „оставиха на тъмно“ дейността на агентите, тъй като оставиха тази специфична дейност остана на регулацията на отделните държави. „Сега се налага агентите да плащат колосални суми от порядъка на над 20 хил. евро за всяка една държава, в която искат да упражняват дейността си. Една от целите на асоциацията е да подпомогне работата на футболните агенти. Първата стъпка е създаването на европейски сертификат, с който агентите да могат да работят в държавите членки на ЕАФА. С решението си ФИФА остави този бизнес на тъмно“, заяви генералният мениджър на ЕАФА Роберто Мартинс. В момента в европейската асоциация членуват 15 държави, в това число Топ 5 на европейския футбол, както и четири държави извън ЕС – Бразилия, Аржентина, Япония и Австралия.

„Това е първа стъпка в изпълнението на общото събрание на Българската асоциация на футболните агенти, към присъединяването към Европейската асоциация на футболните агенти. Всичко премина доста добре. Убеден съм, че в лицето на г-н Мартинс няма никакви съмнения, че заслужаваме да станем членове на европейската асоциация. Какви са ползите? Те са много и не са само финансови. След решенията на ФИФА настана хаос при упражняването на тази професия в целия свят“, коментира след срещата председателят на БАФА Емил Данчев.

„Предстои процедура, която трябва да изпълним, за да станем членове на асоциацията. Надявам се всичко да се случи максимално бързо. Трябва да предприемем тази стъпка, но живота всичко е борба и ако човек остане да се носи на гребена на вълната е по-вероятно да потъне, отколкото да се противопоставя на вълните. В момента всеки човек, може да хване един футболист и да го заведе на даден клуб, защото познава президента, треньора или директора, но от там нататък няма никаква отговорности и санкции“, каза още Данчев.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS