Българският футболен съюз и Българската професионална футболна лига, съвместно с носителя на телевизионните права за футболното ни първенство – Нова Броудкастинг Груп, дадоха официален старт на проект, свързан с цветната слепота (далтонизъм) сред участниците във футболния процес.

Инициативата е основана на наложената от УЕФА политика, засягаща хората с нарушено зрение, независимо дали става дума за запалянковци, зрители, играчи или длъжностни лица.

„Наясно сме, че това е проблем за много хора в България и по света. Както УЕФА, така и БФС има стратегия за социална отговорност, затова и стартираме този проект. Още през новия сезон в Първа и Втора професионална лига ще се опитаме да въведем регулации за избягване на цветови комбинации, които биха създали проблеми на хората далтонисти“, заяви президентът на БФС Борислав Михайлов.

“Ние трябва да следваме налаганите в европейските футболни първенства стандарти, а това е въпрос, който на практика засяга много хора. Истината е, че в последните години не само лиги, а и футболни клубове вътрешно прилагат определени правила, за да облекчат хората, които имат проблем с цветовете“, коментира президентът на БПФЛ Атанас Караиванов.

Цветната слепота е неспособност за нормално възприятие на цветовете, като в световен мащаб от този проблем страдат 320 млн. души, основно мъже. Проучванията показват показва, че всеки 1 от 12 мъже и 1 от 200 жени страдат от този проблем. Това на практика означава, че при пълен стадион „Васил Левски“, около 2 500 зрители статистически ще имат различна форма на цветна слепота.

През последните години УЕФА и големите европейски лиги въведоха изисквания за контрастни цветове на отборите, които да позволят на хората, страдащи от далтонизъм, да различават екипите на отборите на футболния терен.

През настоящия сезон в професионалния футбол, когато е възможно, ще се избягват цветови комбинации, които биха затруднили хора страдащи от цветна слепота. Най-честите такива комбинации са червено-зелено, зелено-оранжево, червено-черно, жълто-електриково зелено, синьо-зелено, бяло-пастелни цветове и други.

След промяна на член 27, ал. 1 от Наредбата за първенствата и турнирите съперниците в дадена среща от Първа и Втора лига ще са длъжни да заявят своите екипи не по-късно от 72 часа преди двубоя, като те следва да бъдат одобрени от Съдийската комисия на Българския футболен съюз.