Български национален отбор, сформиран от „Спортс Мениджмънт България“, започва днес участието си на европейски шампионат по стрийт футбол в Германия. За участие в турнира са поканени представители на десет от държавите с най-добри показатели от състезанията в последните 3 години, като освен спортното представяне се взима предвид и феърплея.

Съперници на нашия тим ще бъдат съставите на Швеция, Унгария, Полша, Белгия, Турция, Финландия, Словакия, Русия и домакините от Германия. От топ отборите няма да вземат участие само тези на Латвия и миналогодишния шампион Испания, който е поканен за участие на световно първенство.

Интересното е, че за първи път тази година всяка страна ще бъде представена от смесен състав, като на терена е задължително да има поне един представител от двата пола. Всеки от отборите има по четири играчи, като трима от тях излизат на игрището, което е с размери 15х10 метра.

Вратите са дълги 2 метра и са високи 1.2 метра и всички състезатели са полеви, т.е. нямат право да докосват топката с ръце. Двубоите продължават 4 минути и в груповата фаза всеки играе срещу всеки.

България ще бъде представена на европейския шампионат от Михаела Първанова, Цветан Янков, Петър Иванов и Имрам Хан. Първанова беше капитан на дамските отбори на страната ни в турнира през 2015 и 2017 г.

Тримата ѝ съотборници бяха част от „Отбор на надеждата“ през 2015 г. в Амстердам, когато българският тим завърши девети и по този начин направи най-доброто си класиране до този момент.

Българският отбор участва в турнира в Германия за четвърта поредна година благодарение на спонсорството на „Бестимекс“ ООД, дистрибутор на продукти за дизайн, строителство и архитектура.

До този момент всичките пет отбора по стрийт футбол на България са печелили награди. Женските отбори имат бронзови отличия през 2017 г. и купа феърплей през 2015 г. Мъжките състави имат бронзови медали през 2015 и 2016 г., както и сребърни след нелепата загуба в продълженията на миналогодишния финал срещу тима на Испания.