Българският национален отбор по стрийт футбол заминава днес за германския град Прора, където за втора поредна година ще се състои европейския шампионат в тази разновидност на най-популярния спорт. Първенството ще се проведе на 22 и 24 юли, а правото да излъчи представител за територията на България отново има компанията „Спортс Мениджмънт България”, която менажира и социалния проект „Отбор на надеждата”. При миналогодишното си участие в турнира страната ни спечели бронзовите медали при мъжете и стана феърплей шампион с женския си отбор.

Тази година България ще бъде представена със състав само при мъжете. Правото да играят за страната ни получиха трима студенти, живеещи в София, които спечелиха националното първенство по стрийт футбол, организирано от „Спортс Мениджмънт България” и Мини футболна лига. Димитър Митев (Шумен), Антоний Ангелов (Хасково) и Кристиян Маджуров (Бургас) заеха първото място в надпреварата. Към тях се присъедини и Андрей Палов от Пловдив, който беше избран от националния селекционер Кирил Кюлев за най-полезен играч на турнира извън тима на победителите. Генерален спонсор на националния тим тази година ще бъде компанията „ДИЕМ” ООД, която търгува с обзавеждане за бани.

Националният шампионат се проведе в четири града – София, Пловдив, Варна и Казанлък. Тъй като във Видин не беше организиран регионален турнир, отбор от този град пътува до София за участие в квалификациите и получи правото като втори в класирането да се включи във финалния турнир. Най-добрите стрийт футбол състави от петте града излъчиха шампиона, след като изиграха по два мача помежду си по системата „всеки срещу всеки”.

Миналогодишният национален тим на България, който спечели бронзовите медали на европейското първенство, беше изграден изцяло от играчи на клуба по футзал "Танг Ра". Тогава българите не допуснаха нито една загуба в груповата фаза на състезанието. Те победиха втория отбор на Германия с 8:1, Унгария с 3:2, Франция с 3:1 и Уелс с 3:0 и направиха две равенства с резултат 2:2 срещу Литва и Белгия. Въпреки първото място в групата, жребият изправи България срещу силния тим на Испания на четвъртфиналите. Двубоят завърши 1:1 в редовното време и продължението. Българите обаче спечелиха след изпълнение на дузпи с общ резултат 4:3. В полуфиналите националите срещнаха състава на Унгария, който победиха по-рано в групите, но този път загубиха с 0:2. В двубоя за третото място България надигра отново Франция с 3:1. Европейски шампион стана тимът на Латвия, който се наложи над Унгария с гол в продължението.