Ботев Пловдив спечели трудна и изключително ценна победа с 2:1 в градското дерби срещу Марица в Югоизточната В група. „Жълто-черните” играха с човек по-малко повече от едно полувреме, след като Антон Огнянов бе изгонен за удар без топка в 42-ата минута. Близо 5000 зрители станаха свидетели на интригуващия мач на стадиона в квартал „Кършияка”.

Срещата започна с греда за Марица. Капитанът на домакините Георги Стефанов нацели напречния стълб от фаул още в 5-ата минута. Възпитаниците на Георги Фиданов бяха по-активни в началото на срещата и се наложи вратарят на Ботев Илия Николов да избива удари на Васил Кочев и останалия очи в очи с него Борислав Никифоров.

Ентусиазмът на маричани секна в 26-ата минута, когато Георги Какалов подаде към Атанас Курдов, който се пребори със защитник и пусна топката покрай вратаря за 0:1. Последваха много силни минути за „канарчетата”, в които от чиста позиция пропуски направиха Курдов и новият капитан на тима – Николай Манчев. Натискът на Ботев даде резултат в 42-ата минута. Васил Гуджев центрира от корнер и защитникът Владимир Байрев с глава наказа родния си клуб – 0:2. В следващата минута „жълто-черните останаха с човек по-малко. Ирфан Юсеинов влезе остро в краката на Антон Огнянов и въпреки, че съдията отсъди фаул, нервите на левия бранител не издържаха и той удари без топка противника си.

Марица върна интригата още в началото на второто полувреме. В 47-ата минута Юсеинов проби отляво и пусна успореден пас към Георги Стефанов, който технично отклони топката над плонжа на Илия Николов и намали – 1:2. До края на двубоя не се случи нищо запомнящо се пред двете врати и мачът завърши при този резултат.

В същото време двубоят Свиленград – Нефтохимик бе прекратен по вина на бурзазлии. Домакините взимат преднина в мача с гол на Анастас Попов през първото полувреме. Минута преди почивката Васил Даменлиев бележи за 1:1, а в началото на втората част отново той извежда „шейховете” напред. Веднага след това Никола Минков бележи за Свиленград, а гостите се нахвърлят върху страничния съдия с претенции за засада.

След няколкоминутни безредици арбитрите са взели решение да прекратят срещата. По всяка вероятност Нефтохимик ще претърпи служебна загуба заради неприятните сцени. Ако това се случи, бургазлии ще изостанат на 8 точки от Ботев, който след 12-ия кръг е с актив от 34 точки.