Прелицензирането на всички спортни клубове в България трябва да спре наличието на клубове-фантоми, които в последствие определят председателите на различните федерации. Това заяви министърът на спорта Красен Кралев по време на отчета за постигнатото от Министерството на младежка и спорта през 2019 година.
 
Прелицензирането, което трябва да се осъществи до 18 януари 2020, е свързано с новия закон за физическото възпитание и спорта като основната задача е то да разреши именно казуса с клубовете-фантоми. 
Министър Кралев акцентира върху проблема във футбола и волейбола - двата спорта, в които през 2020 г. трябва да бъде избрано ново ръководство.
По темата се изказа и премиерът Бойко Борисов.
 
"Изключително важно е, защото после на конгресите отиват клубовете- фантоми и могат да си избират който искат председател, без да има една тежест като глас. Дали е ЦСКА, Лудогорец, Левски примерно във футбола с Хайдук еди кой си. Така и във волейбола и във всички спортове. Много трябва да сте стриктни тук, много. Въвлечете и нашите окръжни началници. Много добре знаем. Младене (Маринов, министърът на вътрешните работи б.р.), включи се в това да им помогнеш", заяви Борисов.