Във връзка с наказанието за расизъм, което получи българският национал Александър Тонев от Шотландската футболна асоциация, Българският футболен съюз би искал да изрази своята безрезервна подкрепа за футболиста, се казва в официална декларация от централата.

Присъединяваме се към позицията на неговия клуб “Селтик” и изразяваме своята готовност да съдействаме по всички възможни установени от международните футболни закони начини, за да бъде разкрита истината.

А тя в този случай е безспорна – един млад и талантлив български футболист е обвинен и наказан за деяние, което той твърди, че не е извършил и няма доказателства в подкрепа на неговата вина. С екипа на националния отбор на България Александър Тонев винаги е бил пример за подражание, раздавал се е със сърце и душа на терена и никога не е нарушавал принципите на феърплея във футболната игра. Затова и ще продължи да бъде част от националния отбор на България.

Българският футболен съюз остро осъжда всички прояви на расизъм и ксенофобия по футболните стадиони и ще продължава политиката си на нулева толерантност към подобни явления. В случая с Александър Тонев обаче настояваме да видим доказателства, че е извършил онова, в което е обвинен. В противен случай ще сметнем, че санкцията е необективна и пресилена.