Записванията за участие в квалификациите на Каменица ФенКупа`09 са за първи път онлайн, а това до голяма степен улеснява организаторите за предотвратяване на всякакви нечестни подходи, като дублиране на състезатели или участие на професионални футболисти.

„Има си своите плюсове и минуси. От една страна системата ни позволява феър-плей без нечестни участници, но от друга- не можем да сме гъвкави и да записваме на място в последния момент. Плюсове обаче натежават. Тази година с квалификационните турнири футболното първенство за фенове е на практика в цяла България. Интересът е рекорден.”-казва пред Гонг спортно-техническият директор на турнира Анатоли Илиев.

Новото този сезон е включването на още 15 нови града в квалификационната схема, като по този начин мачове ще се играят във всички областни градове на България.

Квалификациите са от април до началото на юни, като регистрацията се извършва поетапно за всяка отделна зона. Полуфиналните кръгове ще се играят в 11 областни града и някои вече стартираха. Те продължават до юли и след изиграването им ще бъдат излъчени 12 отбора - 11 регионални победители и класиралият се на второ място в София

Традицията ще бъде спазена и Големият финал е в София през септември. Наградата за тима-победител ще е посещение на дерби мач от Англия. Самолетни билети, екскурзовод и сувенири за спомен, и естествено ценните хартийки, с които феновете ще влязат на стадиона- за сметка на организаторите.

Въпреки кризата е хубаво, че и тази година футболните фенове у нас ще могат да имат своите звездни мигове на терена, дали обаче терените, на които се играе ФенКупата отговарят на стандартите?

„Свидетел съм, че всяка година общините отделят средства и се опитват да подобрят материалната база. За аматьорско първенство вече имаме някакви прилични условия, но е факт, че спортната база на България е в окаяно състояние и трябва час по-скоро да бъдат предприети сериозни мерки. Иначе няма как да искаме децата ни да спортуват и да имаме качествен футболен шампионат. Държавата естествено трябва да помогне и то много.”- коментира още пред Гонг Анатоли Илиев.