„Христо Стоичков. Историята“ не е само книга за футбола, а и за живота. В нея единственият български футболист, носител на „Златна топка“, най-после допуска публиката близо до себе си. В 400 страници той разказва без маска и грим целия си живот. Написана в съавторство с популярния спортен журналист Владимир Памуков – носител на наградата за спортна журналистика „Черноризец Храбър“, книгата разказва за смайващото пътешествие на едно момче от малък провинциален град в комунистическа държaва до стохилядната сцена на „Камп Ноу“.

Единственият българин сред 100-те най-велики във футбола се появи специално за тържеството с участие на известни личности от различни области и свои приятели.

“Имах щастието животът да ме изстреля нагоре и да сбъдна голямата си детска мечта. Колко високо стигнах? Вие ще кажете, защото всеки си има своя Еверест. Знам само, че днес, когато погледна надолу, за да видя откъде съм тръгнал, все още ми се завива свят.”, сподели Христо Стоичков.

В биографията, подкрепена от Fibank, Стоичков не се представя като „най-добрия човек, когото познавам“, а напротив – не си спестява грешките, проблемите и гафовете, които обаче са много по-малко от триумфите и победите. Това не е една захаросана история за Христо Стоичков, а откровен разказ за битките му в живота. А Владимир Памуков успява да редува динамично настроенията от различни събития и неизвестни истории, които дават увлекателност и създават колорит на единствения българин, покорил върха в област, която вълнува цялата планета. Книгата излиза със съдействието на Fibank (Първа инвестиционна банка).

„Това е история, която ще развълнува всеки българин и всеки почитател на футбола без значение от неговите пристрастия към играчи и отбори. Като българска банка, за нас е удоволствие и чест да имаме възможността да подкрепим издаването на биографията на Христо Стоичков – един от най-известните българи по света и петкратен носител на титлата Футболист номер 1 на България“, каза Ивайло Мутафчиев, основен акционер на Първа инвестиционна банка (ПИБ).