Първият от регионалните турнири на „Аматьори срещат професионалисти” с Ариана привлече 68 аматьорски отбора от Благоевград и областта.

Над 700 души играха този уикенд в спортен комплекс „Езерец”, за да определят отбора победител за региона. Футболната надпревара спечели благоевградският аматьорски тим "Атлетик" - Грамада. На финала "Атлетик" надделя над "Топлофикация". Двубоят завърши при равенство 2:2 в редовното време и краен резултат 7:5 след изпълнение на дузпи. "Атлетик" ще участва във финалната фаза, в която победителят от десетте отбора ще се изправи срещу Шампиона на България.

Турнирът в града стартира на 16 април и приключи вчера. Отборите в Благоевград бяха разделени на два терена, като победителите от всеки играха един срещу друг за определяне шампиона за града. В петък са квалификациите, в събота – групова фаза. Мачовете от четвърт финалите, полуфиналите, голям и малък финал се проведоха в неделя. Груповата фаза включва 16 групи от по 3 отбора. Всеки отбор играе по 2 мача, като най-добрият от групата продължава напред. За победа отборите получават по 3 точки, за равенство - 1, а при равенство в точките продължава този с по-добра голова разлика.

Най-резултатният мач на турнира е от квалификационен кръг с голова разлика 12:0 съответно за Феста срещу ЖД. Юнайтед. Най-оспорвана бе група G, включваща отборите на Манчестър Юнайтед Мих., Елефани и Вихрен 1971 (Манчестър Юнайтед Мих. – Елефанте 2:0, Вихрен 1971 – Манчестър Юнайтед Мих. 1:0). Последният мач между Елефанте и Вихрен 1971 се проведе събота вечер сред изключително напрегната игра.

Аматьорският турнир „Аматьори срещат професионалисти” се организира за първа година от Ариана с изключителното съдействие на Българския футболен съюз (БФС). Той се провежда на територията на цялата страна в 10 регионални града (Благоевград, Стара Загора, Пловдив, София, Плевен, Шумен, Русе, Варна, Бургас, Хасково). От всеки град ще бъдат излъчени на квалификации аматьорски отбори, които ще се класират за полуфиналите на „Аматьори срещат професионалисти”.

След разиграване на срещи между най-добрите непрофесионални отбори, в края на юли ще стане известно името на аматьорския футболен отбор, победител в „Аматьори срещат професионалисти”. Наградата, която Ариана присъжда, е шансът спечелилият отбор да „скрие топката” на шампиона на България за 2010 година.

Официалните лица на кампанията са националният селекционер Станимир Стоилов - в ролята на професионалиста, и актьорът Красимир Радков - в ролята на аматьора.