Новият Арбитражен съд в българския футбол ще започне да функционира с първото си заседание в края на следващата седмица, довериха запознати. И в момента в БФС се работи усилено по изчистването на всички подробности около съществуването и работата на съда, който ще промени съществено процедурите за разтрогване договорите на футболистите.

Гонг направи проучване за разликите между Арбитражния съд и вече разпуснатата Арбитражна комисия, която вземаше решенията в тази насока до момента. Две от съществените разлики са свързани с работата на съда и решенията, които взема. Може би най-съществената разлика е, че Арбитражният съд ще работи през целия трансферен период. След първото заседание в края на другата седмица съдът ще се събира за всяка подадена молба до края на трансферния прозорец. Така отпадат ограниченията от 2-3 заседания между първенствата и на полусезона, както бе при Арбитражната комисия.

Друг важен елемент на новия Арбитражен съд е окончателният характер на решенията му. Съдът е последна инстанция и решението му не може да бъде обжалвано, както досега това се случваше в Апелативна комисия. Арбитражният съд е оторизиран от УЕФА и неговите решения по спорове между български субекти не могат да бъдат оспорвани дори и в Лозана.

Процедурата по подаване молби до съда и тяхното разглеждане става доста по-сложна от сегашната и футболистите са посъветвани да се обърнат към адвокати за помощ. „Съветваме футболистите да наемат адвокати, защото има доста процедури, които трябва да се спазват и ако човек няма юридическо образование, може и да не се справи”, коментира шефът на Асоциацията на българските футболисти Георги Бойчев.

Асоциацията и ПФЛ са предоставили списък от по 7 арбитри, които са утвърдени на Изпълкома, а имената им са публикувани в сайта на БФС. За председател на съда е избран Веселин Рашков.

Футболистите, които подават молби за разтрогване по вина на клуба, трябва заедно с това да посочат арбитър от квотата на Асоциацията на българските футболисти. Футболните клубове пък избират арбитър от квотата на ПФЛ. Двамата избрани арбитри си избират председател на съда и след като се разгледа казусът, той се гласува. Решаващ е гласът на председателя на тричленката. Съществува вариант само един арбитър да гледа дела, като той е описан в правилника и устава на Арбитражния съд, публикувани в сайта на БФС.

Със започване работата на Арбитражния съд също така ще се избегне и протакането на процедурата и отлагането на заседания, ако липсва една от страните. На практика дори и без присъствието на футболистите или клуба, съдът може да вземе окончателно решение по казуса.

Разтрогването на договори по взаимно съгласие максимално се опростява, като за целта клубът и футболистът трябва да подпишат нотариално „Акт за прекратяване на трудово-правните отношения”, който също е публикуван в сайта на футболната ни централа.

Арбитражният съд ще заседава в канцелариите на стадион „Васил Левски”.

Според запознати на първото заседание ще бъдат разгледани около 30 молби за прекратяване договори по вина на клуба или по вина на футболиста. Половината от молбите са подадени от играчи на Ботев.