Аматьорският национален отбор на България започва утре подготовка за европейските квалификации в турнира на УЕФА - Regions Cup. Съперници на нашия тим в курорта Албена са Прахова Мутения (Румъния), Република Ирландия и Сан Марино. Срещите в група 6 започват на 25-и октомври, като първият мач на "лъвовете" е срещу румънския регион Прахова Мутения.
 
Отборът на България има сериозни традиции в турнира, тъй като веднъж е бил шампион, а след преформатирането на турнира в Regions Cup има две втори места (2005 и 2007 година), както и едно четвърто място през 2001-а. 
 
Нашият тим е ясен и включва 18 футболисти, които се събират утре сутринта в Националната футболна база "Бояна" и веднага след това заминават за Албена. БФС и ръководството на Аматьорската лига са създали чудесни условия за работа и подготовка.
 
Новият национален селекционер на българския аматьорски отбор Йордан Юруков, който води Чавдар Етрополе в Югозападната Трета лига, за първи път поема аматьорската селекция, след като до момента начело беше Красимир Манолов.
 
"За мен е чест и предизвикателство да бъда селекционер на аматьорския национален отбор. Мога да го нарека и отговорност, защото ще представяме България на международната сцена. Работих малко над един месец по селектирането на отбора, проведохме двустранни игри. През погледа ми минаха 60-70 футболисти, като това беше и идеята – да поставим една широка основа. Доста качествени момчета видях и най-важното - амбицирани да се докажат. И мога да потвърдя, че тези мачове са една добра възможност да бъдат забелязани, не само от български, но и от чуждестранни отбори. 
 
Има страшно качествени и отдадени на футбола хора. Водещото при аматьорския футбол е любовта към самата игра, а парите някак остават на заден план. Аз лично съм щастлив, защото виждам хора, които осъзнават, че футболът на първо място се играе с любов и характер.
 
Опитах се да направя един балансиран отбор, по-големият процент от футболистите са млади. Имам предвид, че това са хора между 20 и 23 години. Важно е никога до момента да не са имали професионални договори. Има и хора, които са били викани и преди, имат опита от предишни квалификации. Съставът е събран от футболисти от Югозападната и от Югоизточната Трета лига.
 
В голяма част от момчетата виждам бъдеще и съм сигурен, че ще играят професионален футбол. Но имаме проблем и с футболисти, които не могат да се освободят от работа. Един такъв футболист, който е много ценен, няма повече отпуск до края на годината. И работодателят отказва да му влезе в положението за 10 дни. Това е спецификата в този тип отбори. Това е само един пример, който мога да дам.
 
Трудно е да се направи кой знае какво разузнаване, така че треньорът трябва да се справя в движение със силните страни на противниците.
 
Нашият подход е да наложим в мача силните страни, които притежаваме. Това е основният акцент. Подхождаме с уважение към всеки съперник, но искаме ние да доминираме и да сме водещите в мачовете, коментира за БТА Юруков.