Отборът на Академика София стана победител във вторият кръг от държавното първенство по плажен футбол за купата на Шуменско. На финала sофиянци успяха да измъкнат титлата от отбора на I&G Брокерс с дузпи.

В редовното време двубоят завърши при равен резултат 1:1, а при дузпите футболистите на Академика бяха по-точни и с резултат 4:3 станаха първи. Надпреварата се проведе в тузарския курорт Слънчев бряг, в два дни - събота и неделя. Шест отбора си оспорваха наградния фонд от 2000 хил. лева, като победителят прибра 1000 лева.

Отборите бяха разделени в две групи от по три отбора: в група А - I&G Брокерс, Мони Габрово и ФК на Глухите, в група Б - Академика Сф, Миринекс Русе и СА- МВР. Рефер на срещите бе Йордан Иванов-Йоцо.

От групите се изиграха по един мач, след което президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов откри официално турнира пред погледа на председателя на комисията по плажен футбол Валентин Заеков.

След нови два мача програмата предвиждаше почивка, заради високите температури край морето. Преди подновяването на официалните двубои се състоя демонстративен мач между Cacao Beach и сборен отбор от Варна. За отбора на „какаото” участие взеха известни футболисти от бургаския регион – Андрей Желязков - играещ главен мениджър, Николай Русев, Милен Георгиев, Благо Митрев, Гошо Гинчев и други. Двубоят вървеше равностойно и логично завърши 1:1.

След попадение на Андрей Желязков за „гларусите” през първото полувреме от дузпа отсъдена от Георги Илиев-Майкъла рефер в този мач варненци успяха да върнат попадението и се стигна до дузпи. След пропуск от страна на варненския тим, зад топката застана Николай Русев и с премерен удар донесе победата за Cacao Beach.

След демонстративния мач се изиграха и останалите срещи от груповата фаза, след които стана ясно кои два отбора ще играят за голямата награда.

До днешния финал достигнаха А I&G Брокерс и Академика София. Третото място си оспорваха Мони Габрово и СА МВР, като габровци успяха да излъжат съперника и да се качат на почетната стълбичка за третото място.

За 5-6 място играха Миринекс Русе и ФК на Глухите. Въпреки добрата игра и големият потенциал, тимът на Глухите остана на последното място.

Финалният турнир от държавното първенство по плажен футбол ще се проведе през септември в курорта Дюни. Преди финалната среща отново се изигра демонстративен мач между отборите на Cacao Beach и Варна, като към отбора на Какаото се присъедини и изпълнителният директор на Левски Даниел Боримиров, който се отчете с едно попадение за победата на неговия тим с 3:1.