Футболният турнир „Аматьори срещат професионалисти”, организиран от „Ариана”, вече е и в Плевен. 800 футболисти от вчера мерят сили на игрището на спортния комплекс „Спартак”. Стартът беше даден в петък, а победителят ще бъде излъчен в неделя. За шампион на Плевен в регионалния кръг на първенството се състезават 70 отбора. „Те обаче не са представители само на града, защото участват тимове от Ловеч, Велико Търново, Враца и цялата Плевенска област, така че спокойно можем да кажем, че турнирът в Плевен е състезание между отборите от целия северозападен регион”, констатира представителят на съорганизаторите от Българския футболен съюз Тодор Праматаров.

„Нивото в никакъв случай не е по-слабо от това в другите градове, в които се проведоха турнирите на „Ариана”. Участват много бивши футболисти, които са играли в А група и нивото е наистина доста високо. Има ветерани, като например Хари Казаков от Плевен, който е на 51 години и пази на един от отборите и то доста успешно”, каза още Праматаров. „Според регламента има граница на минималните години, който са 18, но горна граница няма”, допълни той.

Като официален партньор българският футболен съюз е осигурил 20 футболни съдии, както и делегати, което гарантира професионалния контрол на срещите. Турнирът се провежда по схемата Бергер.

„В големия финал на турнира има шанс да влезе всеки отбор, достатъчно добре подготвен и мотивиран”, смята Борислав Лучев, маркетинг мениджър на съорганизаторите от „Спорт Файв”.

„Отборите са на едно достъа добро ниво. Плевен е футболен град с традиции. Тук играят доста бивши футболисти на Белите орли и Спартак. Всичко е футбол. Точно това е интересното на играта, а именно, че не може да се предвиди кой докъде би могъл да стигне”, каза Лучев.

Най-добрият тим ще бъде излъчен в неделя, от 15:40 часа. Дали това ще бъдат „Бирените коремчета”, „Биреният балет”, „Куците тапири”, „Батковците”, „Тупалките”, „Графовете”, „Палавите” или някой друг ще реши последният съдийски сигнал.

Специален гост на финала ще бъде актьорът Краси Радков, който лично ще награди победителите в турнира.