Здравейте. Съвсем накратко. Всеки вторник, ще опитам без пропуск, ще пускам своите седем неща от седмицата. Темите? Футбол, всякакъв друг спорт, нещата от живота, нещата, за които говорим, които се случват около нас. Накуп, седем нещата, които са направили впечатление. „7-цата“ ще бъде изписвано засега по този начин, тъй като означава именно сбора от седем неща, седем теми. А не същата дума, която ние в България ползваме за всичките дни от понеделник до неделя взети заедно. Това е стара, църковно-славянска дума, поне на пръв поглед не се сещам за друг език, където да се ползва една и съща дума за всичките дни и за числото 7.

Пък и „седмицата“ винаги е била някакъв вид символ. Като деца си правихме гривни от сиви ПВЦ-тръби за да наподобяваме героите от „Седморката на Блейк“, други пък вземахме по една тояга за да се правим на „Седемте самураи“, вероятно като съвсем малки пък сме слушали приказката за „Снежанка и седемте джуджета“. Много от нас пък са били на ученически ваканции на Седемте рилски езера. Помня в соца, при липсата на голямо филмово тв-разнообразие, често пускаха един зверски стар американски мюзикъл „Седем невести за седем братя“. Гледаш го за сетен път, да речем за седми, както друго да гледаш по онова време. Мога да дам и библейски препратки, мога да припомня за седемте чудеса на света. Мисля си, че именно „7“ е най-експлоатираната цифра. Може би някой би ме избъзикал, че като фен на ЦСКА не е много удачно да използвам точно седмицата. „Седем е добро число...“ често пее агитката на Левски. Спокойно, след седемте поредни победи на Стойчо Младенов над Левски вече се диша по-спокойно. Прокобата изчезна! Пък и почти цял живот съм живял там, където се пресичаха линиите на трамвай №7 и тролей №7. Толкоз! Почваме. Пък да видим!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

източник: Георги Димитров, Gong.bg

Първо, като за начало нека обърнем внимание на това, което се случи в неделя в „Арена Армеец“. Томислав Русев си науми нещо, след кратки колебания дали ще се случи, то взе, че се случи. И ако привържениците на ЦСКА поне за миг се замислят, въздъхнат дълбоко, за да изпуснат онова, което им идва на прима виста да изрекат, то ще разберат, че случилото се е изцяло позитивно. И може да се продължи. На друго място, по друго време с друг отбор. Като сме го докарали дотук – ще си берем гайлето! На опашката чакат волейболния ЦСКА, защо не баскетболен ЦСКА отново, футболния засега се оказва големичка хапка, но че се нуждае от помощ - спор няма. Левскарите пък е добре все пак да се замислят, че освен да се отчитат и преброяват на половин година, че са живи, задружни и т.н., хубаво би било да имат и някакви чисто спортни поводи за радост.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

източник: LAP.bg, Илиян Телкеджиев

За втори път Александър Томов чака присъда. Че няма да влезе в пандиза е ясно. Шефът на ЦСКА е стара пушка, стане ли думи за дела, процеси, съдебни зали и заседания. През 2009 година по същото дело той бе осъден на 9 години затвор, после обаче Софийски апелативен съд отмени присъдата. Тук изобщо не става въпрос, дали трябва или не Томов да влиза зад решетките, става въпрос, че ако той влезе, то спешно трябва да се построят десетки нови затвори, за да поемат останалите, които заслужават също така присъди. За каквото и да е. Така, както 5-годишни левскарчета и цесекарчета никога не са виждали титла на любимите си отбори, 55-годишни българи никога не са виждали реално изпълнена присъда „от-до“ за извършено и доказано престъпление в България в последните 25 години! Няма да стане и сега, не се превъзбуждайте!

P.S. Малко след като написах това и Томов бе оправдан! Много шум за нищо!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

източник: bfunion.bg

Дочакахме церемонията Футболист на годината! Не е сериозно! Още помня онези времена, когато зала 1 на НДК се цепеше от народ, раздаваха се автомобили за победителя! Години след това настъпи момент, когато не даваха автомобил, а картина. Дори не на известен художник! Картина, някакъв неясен арт, плакета, купичка и хайде по-живо, по-здраво. Сегашната церемония пък счупи всякакви рекорди по неяснота! Мина декември, дойде и отмина и януари, току виж и февруари отлетял, ама хванаха най-сетне Владо Стоянов да се кротне за ден-два, да го привикат да си вземе отличието. Както се казваше в старата поговорка: „Трети път майка и баща!“ Този път Владо няма къде да избяга. Страхотна интрига, нали? По-добрата церемония тази вечер в центъра на София категорично ще бъде тази за „Мъж на годината“! Истинско изкуство е една толкова славна традиция, като Футболист на България да бъде провалена за броени години. Славно и методично. Да, нивото на самите претенденти пада, те пък от своя страна се цупят един на друг като малчугани в детската градина. Тоя не дошъл, оня сърдит, цели отбори бойкотират – майтапи! Митата Якимов и Наско Сираков никога не са били №1, едва ли обаче са се държали по подобен инфантилен начин. Жалко!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

източник: beroe.bg

Започнаха официалните мачове в България! Берое би Лудогорец в първи мач за купата, но предстои реванш. Какво можем да кажем на база едни 90 минути? Почти нищо, но все пак: един по-скоро уморен, отколкото свеж след дългата пауза шампион. Лудогорец бе пак нервен, като в онези мачове, когато през есента не се получаваха нещата. Четирите жълти картона можеха да бъдат много повече. Нервността често е била признак на безсилие, а далеч по-стойностния тим на Лудогорец бе именно такъв в Стара Загора в големи части от мача. Нека изчакаме и ответния двубой, но шампионите отвориха годината с кисела физиономия.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

източник: Gulliver/GettyImages

На 24 януари Реал М игра като гост с Кордоба. Би с 2:1, но Кристиано Роналдо получи червен картон. Последваха два мача наказание за португалеца, след това нови два мача в които той не успя да вкара гол. Станаха цели пет мача! За същото това време Лео Меси вкара осем парчета, от тях седем за Примера. След хеттрик-а срещу Леванте вече диша във врата на Кристиано в голмайсторската битка само на две попадения. Битката се очертава повече от жестока, но вече категорично може да отчетем, че аржентинеца прави по-различен сезон от предишния. Прави от ОНЕЗИ свои сезони. Отново му броим головете, а не повръщанията на терена.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Моето видео на седмицата!

Привърженици на френския аматьорски US Concarneau следят мач на своя любим тим в клубното кафене/барче.

Кипят емоции...

 

 

В „7-цата“ ще пускаме и снимки. Хубави снимки, готини, може би и такива, които не бихте забелязали в общия поток. Ето ви три за финал...

източник: Gulliver/GettyImages

Крикет. Нищо не разбирам от този спорт. Това, което ми излезе като резултат на видимо възловия сблъсък между Индия и Пакистан бе нещо от сорта 300/7 (50) – 224/10 (47) или Индия е била с 76 ръна! Чудесно, така да бъде, не споря! Мачът бе в Австралия където е Световното, само отбелязвайки, че на много места по света има спортове, които вълнуват стотици хиляди, милиони хора. А ние просто не ги разбираме...

--------------------------------------------------------------------------------------------------

източник: Gulliver/GettyImages

Футбол. Минути преди мача за ФА Къп между Престън и Ман Юнайтед, селекционера на Англия Рой Ходжсън пристига на стадиона. Да гледа мач. И фенове на Престън го приветстват, пляскат му ръката. Хм, когато видя български национален треньор, да речем Ивайло Петев в случая, да получава подобно признание, на който и да е стадион в България ще повярвам, че нещо се е променило. Само да припомня, че Англия нито е цъфнала, нито вързала, нито блести!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

източник: Gulliver/GettyImages

Пак футбол. Швайнщайгер не лъска обувката на Робен. Направо я целува. Нов подход!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Следвайте Ники Александров в личния му профил във Фейсбук