Държавното първенство на България по плажен футбол за първи път в своята история ще има награден фонд. Това решение бе взето на заседание на комисията към българския футболен съюз. То продължи почти четири часа и на него бяха въведени генерални промени в календара за предстоящия сезон 2018.

Въведени бяха четири зони с центрове за провеждане на турнири - Бургас, София, Русе и Варна. На тези четири места ще се организират градски първенства в началото на май, които ще приключат до средата на юни. Веднага след тях стартира самото държавно първенство, в което участие ще вземат първите два отбора от всички шампионати. Осемте тима участници ще изиграят редовен сезон по системата всеки срещу всеки. Домакини на тези мачове ще бъдат Бургас, София и Русе, а за заключителния етап и битката за титлата ще се класират първите четири от редовния сезон, които ще спорят помежду си на суперфинал във Варна.

Първите срещи от държавното ще се играят в края на юни в Бургас, през юли са мачовете в София, през август домакин на двубоите е Русе, а суперфиналът ще се проведе през септември във Варна.

Шампионът на България ще бъде премиран със 7000 лева, вторият - с 4000, третият - с 2000, а четвъртият - с 1000 от наградния фонд. През тази година всички отбори ще заплатят такса за участие и депозит като той ще им бъде върнат в двоен размер след приключване на шампионата, ако са изпълнили условията в наредбата за провеждане на първенството.

Наредбата за родната надпревара и условията за участие ще бъдат публикувани през следващата седмица в официалния сайт на Българския футболен съюз и във фейсбук страницата на родния плажен футбол, след което на отборите ще бъде даден срок за подаване на заявки за участие.

На проведеното заседание точката за националния отбор бе оставена за следващия път, тъй като ще се изчака обявяването на календара на европейската федерация.