Превърналият се в традиционен детски турнир по футбол, организиран от "Клуб на привържениците на ФК "Ливърпул" в България" ще се проведе на 30 и 31 май на стадион "Пловдив" с участието на отбори от деца набор 2006 и набор 2005. Надпреварата под тепетата се провежда за шести пореден път.

В турнира ще участват общо 12 футболни школи. Сред участниците са пловдивските Марица, Ботев, Локомотив и Спартак, които взеха участие и в предишните издания на надпреварата. Останалите участници тази година са Векта, Хасково, ФК Сопот, ФК Спортинг. Орлета - Пазарджик, ФА Суперстарс, ФА Пловдив и Локомотив 2000 Пловдив.

Според правилата на турнира, отборите трябва да бъдат съставени от максимум 20 деца. Родените в различните години ще бъдат разделени в две групи, съответно „А“ и „Б“. Всяка група ще е съставена от по 6 отбора, които ще включват шестима полеви играчи и вратар. Тимовете играят всеки срещу всеки в две полувремена от по 10 минути. След класиране в групите се играят мачове за разпределяне на местата от 1-во до 12-то.

Турнирът за деца в Пловдив набира все по-голяма популярност


Финалните мачове ще се изиграят в две полувремена от по 15 минути, като при равенство се изпълняват по 5 дузпи, а при ново равенство - по една до излъчване на победител.

Основаният през 2009 г. "Клуб на привържениците на ФК Ливърпул в България" със седалище в гр.Пловдив, организира първата си подобна инициатива година по-късно.

„Идеята да се направи един празник за децата от град Пловдив и региона занимаващи се с футбол. 9-10 годишните деца все още нямат организирани първенства и целта на турнира е те да усетят удоволствието... Да се изправят, като своите батковци, в истински мачове със съдии и публика, облечени с екипите на отборите, в които тренират", коментират организаторите.

Турнирът за деца в Пловдив набира все по-голяма популярност

"През 2010 година се провежда първият турнир. Участват 8 отбора от Пловдив, които се състезават на игрището на хотел "Империал". Тогава финалът ръководи най-добрия български футболен съдия Атанас Узунов, който допринася децата участници във този двубой да се чувстват като на истински финал от голям турнир. През 2011 г. турнирът се провежда на стадион "Пловдив" със съдействието на Община Пловдив, която на практика се превръща в съорганизатор на турнира и за напред", споделят още от фенклуба на Ливърпул в Пловдив.

През 2012, 2013 и 2014 г. са поканени освен пловдивските Локомотив, Ботев, Марица, Спартак и отбори с дългогодишна футболна традиция от Асеновград, Първомай, Чирпан, Пазарджик, Съединение, Сопот, както и частни футболни школи като Ботев 2002, Векта, Екохотел "Здравец" и други.

В сегашния си вид турнирът се провежда за два набора, при най-малките 9-10 годишните и при следващия набор. Така отборите победители при най-малките в предходната година, могат да "защитят" своите отличия през следващата.

Ето и победителите в турнира до този момент:

2010 г. - Векта (Пловдив) - набор 1999 г.

2011 г. -, Спартак (Пловдив) - набор 2000 г.

2012 г. - Ботев (Пловдив) - набор 2002 г.

2013г. - Локомотив (Пловдив) - набор 2003 г. и Локомотив (Пловдив) - набор 2004 г.

2014г. - Ботев (Пловдив) - набор 2004 г. и Ботев (Пловдив) - набор 2005 г.