Регионалните квалификации в турнира „Аматьори срещат професионалисти” приключиха. В продължение на 3 месеца участие в аматьорската лига на „Ариана” взеха 1037 отбори. В 10-те региона на България участваха общо 12 000 футболни аматьори, които изиграха 1322 мача с обща продължителност 661 часа. Броят на съдиите от БФС, които свиреха по времето на срещите надхвърля 120. След две седмици всички регионални победители ще се срещнат в София, за да се състезават за голямата награда – мач на малки врати с Шампиона на България за 2010 година – „Литекс”.

Националните квалификации между шампионите* от Благоевград, Стара Загора, Пловдив, София, Плевен, Шумен, Русе, Варна, Бургас и Хасково ще се проведат** на 23 юли (петък) на Национален стадион „Васил Левски”, София. „Ариана” ще изгради специално игрище с размери 40 на 20 метра и настилка - изкуствена трева, което ще бъде разположено в непосредствена близост до терена от страната на Сектор Г. Мачът-награда ще се играе на 24 юли (събота) от 20.00 часа. Всички желаещи да наблюдават срещите и в двата дни са добре дошли.

По време на регионалните турнири „Ариана” проведе собствено проучване сред участниците чрез анкетни карти. 54% от аматьорите играят за първи път в подобен тип футболно събитие. 99 на 100 от анкетираните дават положителна оценка на цялостната организация в „Аматьори срещат професионалисти”. Половината от запитаните участват в турнира за забавление, докато останалата част в равно съотношение е мотивирана от наградата и от възможността да проверят футболните си умения.

Най-много отбори взеха участие в София – 288. Пак там мач игра единственият изцяло женски аматьорски отбор – „Маруля”. Във Варна е най-голямата голова разлика - 13 гола в срещата между „Пикадили Варна” 14:1 „Черно море”. Бургазлии се оказаха феърплей играчите с най-малко жълти (9) и червени картони (0), за разлика от футболистите в Плевен, които събраха 27 жълти и 10 червени. Аматьорите в Русе - най-издръжливи, след като играха на открит терен, когато термометърът отчете 37 градусови жеги на сянка. Шумен влиза в класацията като градът, в който аматьорите са отбелязали най-много голове средно на терен – 220 попадения. Пловдив изпъкна с отбора си шампион, чиито капитан е пловдивският Дажнини - Ясен Петров. Хасково води класацията за срещи завършили с дузпи в съотношение с броя изиграни мачове. Стара Загора най-оспорван финален мач, когато отборът шампион изравнява в последната минута от срещата и бие на дузпи.

Маркетинг екипа на „Ариана” обобщава впечатленията от турнира: „Вложихме много средства и енергия, за да отговорим на очакванията на 12 000 футболни аматьори, които се включиха в състезанието и сме доволни от резултатите, които постигнахме. Създадохме нов диалог между марката и потребителя, който се оказа много полезен и приятен и за двете страни.”

Информация за всички турнири, снимки и видео материали от приключилите регионални квалификации можете да откриете на www.ariana.bg, както и в официалния профил на “Ариана” във Facebook.

Отборите финалисти след регионалните квалификации:

„Атлетик Грамада” (Благоевград), „Ивис” (Стара Загора), „Шампиони” (Пловдив), „Бригада” (София), „Централ Мол” (Плевен), „Трите мечки” (Шумен), „Адвокати” (Русе), „Пикадили” (Варна), „Бенмар” (Бургас), „Нюкасъл” (Хасково).