Състав на Софийския градски съд /СГС/ наложи паричнагаранция от 10 000 лева на зам.-председателя на Държавната агенция за младежта и спорта /ДАМС/ Иван Леков.

На 23 септември Леков беше задържан от агенти на Държавната агенция "Национална сигурност" с прокурорско постановление в кабинета му в сградата на агенцията на бул. "В. Левски".

Срещу Леков е повдиганото обвинение за търговия с влияние. Според прокуратурата в телефонен разговор Леков се е опитал да насочи съпругата си да каже, че парите - 2000 лева не са подкуп, а върнат заем. Така трябвало да бъдат оборени твърденията на съдията Христо Ристосков, на когото били дадени парите.

По случая има още един обвиняем - Борислав Александров. Според обвинението има категорични данни за извършени престъпления и от двамата. Ще бъдат проверявани и твърденията за черна каса, коментираха от прокуратурата. Възможно е до десетина дни срещу Леков да има нови обвинения.

Досега по случая Леков сред далите показания са президентът на ПФЛ Валентин Михов и самият Ристосков, който е основен свидетел.

Прокуратурата работи по конкретен случай за уреждане на мач, както и още един, по който се събират данни.