Първа работна среща между баскетболните федерации на бъдещите участници в Балканската лига се подготвя през май в София.

Основателите на международното състезание Шай Щрикс и Роберт Гергов се срещнаха с президента на ФИБА Европа Джордж Василакопулос и генералния секретар Нар Занолин по време на Финалната четворка на Еврокупата на ФИБА в Кипър и обсъдиха бъдещия проект. Освен с шефовете на ФИБА Европа, Щрикс и Гергов проведоха срещи с представители на всички баскетболни федерации, бъдещи членове на лигата и бе решено от 9 до 10-ти май в София да се проведе среща между баскет-централите на България, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния.

Освен представители на въпросните федерация, на срещата са поканени спортният директор на ФИБА Европа Коста Илиев, спортен директор на ФИБА Европа и генералният секретар на европейската централа Нар Занолин, съобщи bulgarianbasket.com.

Всичките пет федерации ще могат да направят предложения за клубовете, които евентуално ще участват. Това ще става чрез формуляри, които ще получат. Всяка от петте държави ще бъде представена от по два отбора в балканския шампионат през следващия сезон. Така 10 отбора ще бъдат разделени на две групи по 5 тима в първата фаза от надпреварата.

Жребият за Балканската лига е предвиден за началото на юни, а самото състезание започва през октомври.