Треньорът на годината в Национална баскетболна асоциация за сезон 2001/02 Рик Карлайл е новият треньор на Далас Маверикс, съобщи официалният сайтът на тима.

Карлайл, който за шест сезона с Детройт Пистънс и Индиана Пейсърс има записани 57 процента победи, сключи четиригодишен договор с Маверикс с годишна заплата от 4 милиона долара.

„Карлайл има уникални способности с многобройни стилове на игра, което смятаме, че ще допадне на нашия отбор”, каза собственикът на Маверикс Марк Кюбан за човека, който в кариерата си като треньор е записал само един сезон с преобладаващи загуби.

Карлайл напусна поста си в Индиана през 2007 година, след като Пейсърс за първи път от десетилетие пропусна плейофите. От тогава той работи като баскетболен коментатор в спортния канал „ESPN”.

Предшественикът на Карлайл - Ейвъри Джонсън, бе уволнен след като в края на април Далас отпадна за трета поредна година в първия кръг на плейофите след 1-4 победи в серията срещу Ню Орлиънс Хорнетс.

Джонсън, който бе треньор номер едно за сезон 2005/06, е най-сполучливият наставник в историята на тима със 74 процента победи за четирите си сезона с отбора.