Изключително интересна международна надпревара може да стартира от следващия сезон на Балканите. Турнирът, който е замислен като Балканска баскетболна лига ще включва отбори от региона, които имат желание да участват. В дъното на проекта са бившият рефер Шай Щрикс и екс-баскетболистът Роберт Гергов, които ръководят бъдещия основен организатор „Балкан спорт енд травел”, но съвместно с федерациите на балканските държави, пише bulgarianbasket.com.

Вече са водени предварителни преговори с федерациите на България, Македония, Румъния, Сърбия, Гърция и Турция, а освен това са проведени първи разговори с отделни клубове, които са изявили желание да играят в Балканската лига. Планира се надпреварата да включва 10 или 12 отбора от въпросните страни, които първоначално да бъдат разпределени по групи, последвани от елиминации, а турнирът да завършва с Финална четворка.

„Повече подробности около реализацията на проекта ще има след около месец и половина. Ще работим директно с всички федерации, а идеята е от преди три години. Целта е да се направи промоция на баскетбола на Балканите. Това е и една от причините да препоръчам Пини Гершон в България, защото баскетбола тук е много популярен и може много да се развива,” коментира Шай Щрикс, за който се разбра, че е бил главният посредник при първоначалните преговори между израелеца и родната централа, за да приеме предложения му договор за старши треньор на националния ни мъжки тим.