Баскетболистът на Далас Маверикс Джош Хауръд направи смайващо признание в най-напрегнатия момент от сезона в НБА – плейофите. Крилото разкри на честотите на спортна радиостанция, че употребява марихуана в свободното си време извън сезона, и обяви, че голяма част от играчите в Лигата на извънземните също пушат трева.

„Много от играчите в лигата пушат марихуана , както и аз понякога използвам трева в почивните месеци,” каза Хауърд пред радиостанция в Далас и накара всичките си слушатели да замлъкнат поне за миг. "Всички в медиите, както и в света на спорта, знаят, че играчите от НБА пушат марихуана."

През 2001 година, бившата звезда от НБА Чарлз Оукли също бе направил предположение, че около 60% от баскетболистите в Лигата употребяват марихуана.

Въпреки че в НБА се правят допинг тестове за употреба на наркотици, за първи път някоя от звездите, каквато е Хауърд, открито и без притеснения от последиците признава за употребата на лекия наркотик. Като цяло, марихуаната е забранена в САЩ.

„В крайна сметка, това си е мой избор, и мое лично мнение. Но определено не смятам, че това ми пречи да си върша добре работата,” категоричен бе Джош Хауърд, който има основна заслуга за успехите на Маверикс през последните години.

Коментарите му в този момент обаче се оказаха крайно неподходящи за Далас, тъй като тимът е в тежка ситуация и е пред отпадане в първия кръг на плейофите от Ню Орлиънс.

Независимо от откритото признание обаче, Джош Хауърд най-вероятно ще отнесе само публично порицание и глоба. Президентът на Далас Марк Кюбан обяви, че въпросът ще се разгледа в клуба, и няма да става публично достояние.

Досега Хауърд не е давал позитивен тест за забранени вещества, но дори и да беше открито нещо в кръвта му, той щеше да бъде само порицан. Второ провинение коства 25000 долара, а от трето натам – по няколко мача наказание.

В Европа също наказват по няколко мача за подобно провинение, но не и в България. Родните баскетболни ръководители се постараха сериозно и наказаха за цяла година младия гард на Левски Ростислав Диков за първото му, при това еднократно, провинение с канабис.