Звездата на френския национален отбор по баскетбол Борис Диау се страхува, че проблеми с медицинската му застраховка може да се окажат пречка за участието му на Евробаскет 2007.

Отборът на Финикс, където играе Диау в НБА, отказва да даде разрешение на крилото да играе за националния отбор, докато от Франция не му направят необходимата медицинска застраховка. Такава е необходима, тъй като Диау бе измъчван от травма в гърба и „Слънцата” се притесняват тя да не се обади отново.

25-годишният Диау вече пропусна първите две контроли на „петлите” и почти сигурно ще пропусне приятелския турнир в Страсбург през следващия уикенд.

Самият баскетболист не вижда как проблемът ще бъде разрешен скоро.

„Нищо не се случва. И аз не знам кога ще се оправят нещата,” заяви Диау и призна, че е много раздразнен от ситуацията.

Спортният директор на френския национален тим Патрик Бийзли обаче се надява всичко да приключи до часове. „Проблемът е, че не можем да се разберем за една клауза в застрахователната полица. Но всичко може да се изясни съвсем скоро,” каза той.

Диау е един от ключовите играчи на Франция, особено в отсъствието на Тони Паркър, който лекува контузия и все още не се знае кога ще се завърне в игра.