Отборът на Сан Антонио Спърс е на само една победа от титлата в НБА, след като победи Маями Хийт със 114:104 у дома в мач номер 5 от финалната серия, за да поведе с 3-2.

Наставникът на Спърс Грег Попович направи изненадващ ход, включвайки в стартовата петица представящият се неубедително в серията до момента Ману Джинобили. Аржентинският гард се отплати отлично за доверието, завършвайки с 24 точки и 10 асистенции. Тони Паркър отново бе най-резултатен за Сан Антонио, отбелязвайки 26 точки, докато Дани Грийн се представи феноменално в стрелбата отдалеч, записвайки 6 успешни стрелби от 10 опита. По този начин Грийн подобри рекорда на Рей Алън за най-много отбелязани тройки във финална серия, като вече има 25.

Лидерите на Маями също се представиха силно, като Леброн Джеймс и Дуейн Уейд завърши с по 25 точки, Рей Алън добави 21 от пейката, а Крис Бош се отчете с 16 точки. Шампионите не успяха обаче да се справят със страхотна стрелба на играчите на Спърс - 60 процента успеваемост. Мач номер 6 е утре в Маями, като Горещите ще бъдат домакини и на евентуален седми мач. /БГНЕС