Тимовете на Вашингтон Уизърдс, Торонто Раптърс и Хюстън Рокетс постигнаха победи в третите срещи от първия кръг на плейофите и се завърнаха в борбата, след като до момента изоставаха с 0-2 победи в сериите.

Дешон Стивънсън реализира 19 точки при разгромната победа на Вашингтон у дома със 108:72 срещу Кливлънд Кавълиърс. По този начин столичаните намалиха изоставането си на 1:2 победи в първия кръг на плейофите в Източната конференция. Карън Бътлър добави 17 точки за победата на Вашингтон.

Това е победа с рекордна разлика за вълшебниците в плейофен двубой. Те водеха с 49:33 след първите два периода. Леброн Джеймс завърши с 22 от състава на Кливлънд, отбелязвайки 10 от общи 19 стрелби. Джеймс овладя 7 борби и подаде 3 асистенции. Четвъртата среща е в неделя, отново във Вашингтон.

Ти Джей Форд отбеляза 21 точки при победата на Торонто в домакинския си мач от плейофите в на Изток срещу Орландо Меджик със 108:94. Гостите водят в серията с 2:1. Хосе Калдерон добави 18 точки и 13 асистенции за успеха на динозаврите.

Дуайт Хауърд реализира 19 точки и подаде 12 асистенции за Орландо. Хедо Тюркоглу бе най-резултатен за магьосниците с 24 точки, а Рашар Луис наниза 19. Канадският отбор реализира 12 опита от общо 34 стрелби от зоната за 3 точки и записа клубен рекорд за най-много точки в плейофен мач. Следващият двубой от серията е в събота в Торонто.

Хюстън пък спечели с 94:92 гостуването си на Юта. Въпреки това джазмените водят в серията на Запад с 2:1 победи.