Собствениците от НБА и играчите, които са в локаут се срещнаха с федерален посредник, за да подновят дискусията за новите договори повече от 16 часа, като досега неуспешните им преговори за пари продължават вече 111 дена.

Този маратон на преговорите беше най-дългия от началото на локаута на 1 юли, както и за първи път се включи щатския медиатор Джордж Коен, който по-рано през годината имаше подобен опит с играчите и собствениците в американския футбол.

Първите две седмици от сезон 2011/12 в НБА вече бяха отложени, като комисарят на НБА Дейвид Стърн обяви, че е възможно мачовете да продължават да се отлагат, ако двете страни не стигнат до споразумение. Собствениците от НБА ще се срещнат по-късно в сряда и четвъртък, за да обсъдят следващите им действия в тези "патови" преговори.

Собствениците милиардери и играчите мултимилионери от НБА не могат да се споразумеят, откакто Лигата отказа да даде на състезателите повече от 50 процента от приходите, докато играчите искат 53. Според стария договор, който изтече с края на миналия сезон, баскетболистите прибираха 57 процента от приходите и сега те не са готови на толкова сериозно отстъпление. Разликата в исканията на двете страни е твърде голяма и застрашава целия сезон в НБА. Единственият път, когато сезонът бе намален заради локаут, бе през 1998/99 година. Тогава отборите изиграха само по 50 мача, тъй като отне твърде много време на двете страни да постигнат съгласие.