Един от най-дългоочакваните моменти в НБА вече е факт. Драфтът на Лигата бе снощи, а избор №1 на Кливланд се казва Андрю Уигинс. Сравняван с Леброн Джеймс още от 14-годишен, възпитаникът на университета в Канзас ще има шанса да стъпи в Асоциацията именно в отбора, където Краля “проходи” на професионалната сцена.

Андрю Уигинс е роден на 23 февруари 1995 г. в Торонто, Онтарио. Младата надежда израства в предградието Торнхил. Обичта към спорта тече във вените на крилото. Баща му Мичъл Уигинс елегенда на Чикаго и Хюстън, а майка му Марита Пейн е бронзова медалистка по лека атлетика от световното първенство в Рим през 1981 г. Двамата завещават на сина си не само таланта, но и трудния път към върха, който обаче той ще трябва да извърви сам.

През миналия сезон Уигинс записва средно по 17.1 точки, 5.9 борби 1.5 асистенции, което му носи наградата за “Новобранец на годината”, пише Bball.bg. Канзас завършва с актив от общо 25 победи и 10 загуби и сред шампионската титла в конференцията си след рекорд от 14-4.

Кавалиърс получиха правото да избират първи в драфта за втора поредна година. През 2013-а те взеха Антъни Бенет от Университета на Невада, а през 2011-а година получиха Кайли Ървинг от топ отбора на Дюк. Въпреки това резултатите до момента не вървят във възходяща посока, а през изминалия сезон тима остана на 10-а позиция в Източната конференция.

Надеждите за Уигинс са най-после “кавалерите” да счупят каръка и да изиграят втория в историята си финал на лигата след този през 2007 година, когато Леброн измъкна тима от 0-2 до 4-2 в серията за титлата на Изток.

Втори в първия кръг на драфта избираха Милуоки Бъкс, които си осигуриха услугите на Джабари Паркър от Дюк. Филаделфия взе Джоел Ембийд от Канзас под №3 въпреки контузията, а Арън Гордър съвсем скоро ще отпътува към Орландо, за да облече екипа на “магьосниците”. Пети пътя си към НБА проправи Данте Екзъм, който става част от състава на Юта Джаз.

Първият европеец в тазгодишния Драфт стана Дарио Шарич. Хърватската звезда чу името си под №12, избран от Орландо Меджик. По-късно правата му бяха преотстъпени на Филаделфия, но Шарич ще играе следващите два сезона в Европа, след което чак ще се запъти към НБА.