Голдън Стейт Уориърс спечели петата среща от полуфиналната плейофна серия срещу Хюстън Рокетс със 104:99 и поведе с 3-2 победи в Западната конференция на НБА.

Клей Томпсън вкара 27 точки, включително и ключово поднасяне 4 секунди преди края на мача, а Уориърс трябваше да се справят и с контузия на Кевин Дюрант. Двукратният играч на финали в НБА се приземи болезнено след стрелба от основната линия в края на третата четвърт, не игра до края на двубоя. Томпсън завърши този мач с 22 точки, 5 борби и 4 асистенции, а статутът му за следващата среща още не е ясен.

Стеф Къри страдаше при стрелбата си и в този мач, като приключи с 25 точки при 9 от 25 и 3 от 11 от далечно разстояние.

Дреймонд Грийн получи четвърто техническо нарушение в плейофите, но веднага след това вкара тройка на другия край на игрището, после Томпсън добави още една тройка и две минути и половина преди края на мача Уориърс поведоха с 8 точки разлика - 97:89.

Големият проблем за Голдън Стейт дойде в третата част, когато тимът вкара само 15 точки и позволи двубоят да влезе в последната четвърт при равенство – 72:72.

Джеймс Хардън вкара 31 точки за Ракетите и ще трябва да поведе отбора си в шестата среща. Пи Джей Тъкър, който имаше 22 борби в предходните два мача, сега взе 10, които добави към 13-те си точки. Ключовият елемент за Хюстън – борбите под коша и ефективността на Капела отново работеха, но този път не бяха достатъчни за успеха.

Янис Антетокумпо вкара 20 точки, взе 8 борби и добави също толкова асистенции за успеха на Милуоки над Бостън със 116:91 в НБА. С този успех Бъкс приключиха серията с 4:1 победи и ще играят на финал в Източната конференция за първи път от 2001-а година.

Милоуки използва балансирана стратегия в атака, след като "детелините" опитаха да спрат Антетокумпо, но 7 играчи на домакините вкараха двуцифрено число от точки в мача. Крис Мидълтън иаше 19, съчетани с 8 борби, Ерик Бледсоу завърши с 18, Хил добави 16, а Миротич вкара 10 точки и в края можеше да се похвали и с 11 борби. Майкъл Брогдън също имаше 10 точки след като се завърна в състава след като страдаше от травма в стъпалото.

За Бостън Кайри Ървинг вкара 15 точки със стрелба от 31% от игра и вероятно изигра последния си мач за отбора, защото през лятото е свободен агент и според слуховете ще премине в Бруклин Нетс или Ню Йорк Никс. Джейсън Тейтъм и Маркъс Морис реализираха по 14.

Елиминирането на Селтикс ликвидира възможността за Бостън Слам в американския спорт. Ред Сокс спечелиха бейзболните Световни Серии през октомври, Пейтриътс триумфираха в Супербола през февруари, а Брюйнс започват в тази нощ финалната серия в Източната Конференция на НХЛ срещу каролина Хърикейнс. 

Следващият съперник на Милуоки Бъкс във финала на Източнта конференция на НБА ще бъде победителят от серията между Филаделфия и торонто, в която Раптърс водят с 3:2 победи, а идната нощ е шестата среща.