Три победи постигнаха домакините в двубоите в НБА тази нощ. И в трите серии от първи кръг на плейофите, които се играха днес, домакините вече водят с по 2-0. Сан Антонио, Орландо и Ню Орлиънс имат комфортна преднина, преди сериите да се пренесат съответно във Финикс, Торонто и Далас.

Най-интересен безспорно бе двубоят във Флорида, където Орландо се наложи със 104:103 над Торонто. Звездата на Меджик Дуайт „Супермен” Хауърд за втори пореден мач реализира невероятния 20-20 дабъл-дабъл от 29 точки и 20 борби. Тази нощ нямаше съмнение, че именно центърът е разликата между двата състава. Магията от първата среща бе изчезнала за неговите съотборници, но Хауърд не бе мръднал в нивото си. Така той стана първият играч, постигнал в две поредни плейофни срещи над 20 точки и 20 борби, след Кевин Гарнет през 2004 година.

Звездата на Торонто Крис Бош се постара да следва темпото на своя съотборник в националния отбор, и завърши с 29 точки и 10 борби, но това не бе достатъчно. Именно Бош пропусна да отбележи победния кош 1.9 секунди преди сирената. „Имах добра видимост, просто пропуснах,” обясни центърът след двубоя.

Следващите два мача от серията са в Канада, а при победа на Торонто, след това отново ще има срещи в Орландо. Играе се до четири успеха от седем двубоя.

Много близо до четири бързи победи изглеждаше снощи Ню Орлиънс, който надделя за втори път над Далас, този път с разгромното 127:103. Крис Пол и компания играят така, сякаш никога не са пропускали плейофи, докато ветераните Дирк Новицки и Джейсън Кид просто нямаха отговор за действията на съперника.

Дебютантът в плейофи Пол завърши с 32 точки и рекордните за клуба 17 асистенции.

„Невероятно е как Крис вдигна нивото до тук, той стана наистина най-добрия гард в лигата,” заяви наставникът на Ню Орлиънс Байрън Скот. „Тва правят великите играчи. Той определено е един от най-добрите в момента.”

Дейвид Уест добави 27 точки, а Педжа Стоякович вкара 22 за Хорнетс, който имаха тотално превъзходство, взето още във втората четвърт.

Новицки бе най-резултатен за Далас с 27 точки, но през по-голяма част от мача изглеждаше нервен и крещеше непрекъснато, без точен адрес. Въпреки надеждите, че Кид ще помогне в плейофите, той завърши само със седем точки и осем асистенции.

Все пак Далас има шанс да се върне в серията при следващите две домакинства. Евентуално поражение на собствен терен обаче почти сигурно ще означава отпадане в пет мача за Маверикс.

Най-интересната серия в Западната конференция също засега е еднополюсна. Шампионът Сан Антонио за втори път победи Финикс, този път по-убедително със 102:96. Гостите пък отново пропиляха двуцифрен аванс, за да се озоват в много неприятна ситуация.

Тони Паркър вкара 32 точки за Сан Антонио и бе в основата на обрата. През първото полувреме домакините изоставаха с 14 точки, но след почивката се завърнаха победоносно, вкарвайки 27 срещу 11 за 12 минути.

Опитите на Финикс да се върне в мача доведоха нещата до пет точки за Сан Антонио 14 секунди преди сирената, но домакините се справиха и заминават за Аризона с два успеха зад себе си.

Амаре Студемайър бе най-резултатен за Финикс с 33 точки, но се представи слабо през второто полувреме, когато реализира само два коша от игра. Стив Неш добави 23 точки и 10 асистенции, а Шакийл О`Нийл – с 19 точки и 14 борби.

Тим Дънкан завърши с 18 точки и 17 борби за Сан Антонио. Ману Джинобили вкара още 29 точки за победата.