Чикаго Булс изравни плейофната серия срещу Бостън Селтикс на 2-2 победи, след като взе домакински успех със 121:118. „Биковете” обаче се нуждаеха от цели две продължения и играха близо три часа и половина, за да пречупят шампиона в Лигата. Мач №5 е в Бостън, като до момента и двата състава имат по една победа у дома, и по една навън. Шестата среща ще върне серията в Чикаго, а евентуален седми мач е обратно в Масачузец.

Две решителни тройки на героите от Мач №2 Рей Алън и Бен Гордън вкараха двубоя съответно в първо и второ продължение. В отсъствието на все още контузения Кевин Гарнет, и след напускането на Кендрик Пъркинс за шест лични нарушение, Бостън изпитваше най-вече проблеми в подкошието, където Глен Дейвис не успя да запази нужното самообладание. Всъщност, и този мач бе надиграване на двамата млади гардове в Чикаго и Бостън – Дерик Роуз и Ражон Рондо. Играчите от двете стартови петици си свършиха много добре работата, но сериозна роля оказаха изявите на по-класните резерви на домакините. Макар че Вини Дел Негро игра само със седем баскетболисти за всичките 58 минути, те оправдаха доверието му.

Мачът бе напълно равностоен през първото полувреме, а двата отбора си размениха кратко надмощие в третата и четвъртата част, за да приключат редовното време при 96:96.

Чикаго имаше аванс от три точки секунди преди сирената, но за кой ли път Рей Алън вкара тройка през човек, за да вкара двубоя в продължение. Дерик Роуз опита трудна стрелба в оставащите мигове до края, но пропусна и така се наложи да се играят още пет минути.

В първото продължение Бостън бе по-активният отбор, който се възползваше от грешките на Чикаго, и имаше всички шансове да затвори мача още в този момент. Бен Гордън обаче отвърна на предизвикателството на Рей Алън и отбеляза феноменална тройка 4.5 секунди преди изтичането на добавения период. Гордън се разписа през тялото на Пол Пиърс за 110:110 и така последваха нови пет допълнителни минути.

Във второто продължение Чикаго взе инициативата, а играчите на Док Ривърс направиха няколко несполучливи атаки, и до средата на времето не бяха се разписали. „Биковете” от своя страна действаха достатъчно прецизно, за да се възползват от грешките на Бостън, и дръпнаха бързо с пет точки. Джон Салмънс отбеляза важен кош, а после не трепна от наказателната линия на два пъти, за да закове Бостън до стената. Все пак шампионите не се отказаха до последно, намалиха изоставането си до една точка, а в края имаха възможност да пратят срещата в трето продължение! При три точки за Чикаго, последната атака остана за гостите, но този път Пиърс не успя да вкара през защитника си, а борбата бе овладяна от „Биковете”, за да приключи драматичния мач при 121:118.

Новобранец №1 на сезона Дерик Роуз бе най-полезен за Чикаго с 23 точки, 11 борби и девет асистенции. Бен Гордън добави 22 точки и шест борби, а Салмънс наниза 20. С изключение на ветерана Линдзи Хънтър, който игра само 15 секунди, всички останали играчи на домакините вкараха 12 и повече точки.

Пол Пиърс игра цели 52 минути, което със сигурност ще му коства доста, за да се възстанови за следващия мач. 32-годишният капитан на Бостън завърши с 29 точки, но стреля най-много от всички в мача – 24 пъти. Трипъл-дабъл записа най-добрият баскетболист на тима в плейофите – Ражон Рондо – 25 точки, 11 борби и 11 асистенции. 28 точки добави Рей Алън, а Кендрис Пъркинс завърши с 15 точки и девет борби, преди да напусне терена в решителен момент за натрупани нарушения.

Двубоят в „Юнайтед Сентър” бе наблюдаван от 23 хиляди души и продължи над три часа и половина.