Месец след приключване на финалите в НБА, сделките между клубовете са сред водещите теми. От началото на трансферния период в НБА няма отбор, който да е запазил състава си от последния сезон.

Баскетболистите с нова клубна принадлежност, които предизвикаха най-широк медиен отзвук са:

Дерик Роуз в Ню Йорк

Сделка, включваща петима състезатели, шокира баскетболната общественост зад океана. Изненадващо Чикаго се раздели с Дерик Роуз, като го изпрати в Ню Йорк Никс заедно с Джъстин Холидей и правото на избор във втория кръг на драфта през 2017-а година. За сметка на това Чикаго взима центъра Робин Лопес, както и гардовете Хосе Калдерон и Джериан Грант.

Дуейн Уейд в Чикаго

Като че ли нещо се пречупи между Маями и Дуейн Уейд. Никой не очакваше, че Уейд ще напусне Хийт, но с отварянето на трансферния прозорец слуховете го изпращаха къде ли не. 48 милиона долара за  два сезона и връщане в родния град Чикаго спечелиха Уейд и от новия сезон той ще запише първи минути с екипа на Булс.

Кевин Дюрант в Голдън Стейт Уориърс

Безспорната сензация в Лигата. Присъединяването на Дюрант към "воините" много напомня на решението, което ЛеБрон взе преди 6 години, когато смени клубната си принадлежност - от Кливланд в Маями Хийт. Дюрант обяви своето решение с лично обръщение на популярния сайт The Players Tribune. Договорът му е за две години, за които той ще получи 54.3 милиона долара, като втората година ще е по негов избор.

Пау Гасол в Сан Антонио Спърс

Заместник на Тим Дънкан. Такава ще е ролята на новия състезател на "шпорите" Пау Гасол. Испанецът напусна Чикаго като свободен агент и подписа за две години на стойност 30 милиона с отбора на Грег Попович. Преди Гасол Чикаго се раздели и с Дерик Роуз, и Йоаким Ноа.

Дуайт Хауърд в Атланта Хоукс

След Уейд и роденият в Атланта Дуайт Хауърд се завръща у дома. Бившият център на Хюстън Рокетс подписа тригодишен договор с "ястребите" на стойност от над 70 милиона долара. През последната година Хауърд игра за Хюстън Рокетс и записа средно по 13.7 точки и 11.8 борби на мач.

Серж Ибака в Орландо

Новият отбор на Серж Ибака е Орландо Меджик. За да привлекат испанското тежко крило Орландо се раздели с Виктор Оладипо, Ерсан Илясова и правата на избор №11 в тазгодишния драфт Домантас Сабонис. След привличането на Ибака Орландо подписа и с Бисмак Биомбо, с което си осигури услугите на двама качествени високи състезатели.

Рейджън Рондо в Чикаго

Рондо заменя Роуз в Чикаго. Бившият гард на Сакраменто подписа с „биковете“ за две години срещу 28 милиона долара. През изминалата кампания Рондо бе най-добрият подавач в лигата с 11.7 асистенции средно на мач. Чикаго Булс ще е четвъртият тим на Рондо от началото на неговата кариера след като преди това игра за Бостън, Далас и Сакраменто.

Харисън Барнс в Далас Маверикс

След като подписа с Кевин Дюрант, Голдън Стейт не бе в състояние да задържи Харисън Барнс. Договорът на Барнс с Далас е за 4 години на обща стойност 94 милиона щатски долара. Лекото крило ще участва на предстоящите Олимпийски игри в Рио 2016 за тима на САЩ. Освен Барнс Далас се подсили и с друг състезател на Уориърс Андрю Богът, но се раздели с Заза Пачулия и Чандлър Парсънс.

Майк Конли и Чандлър Парсънс в Мемфис

Мемфис Гризлис е един от най-активните отбори в НБА до този момент. След като преподписа с Майк Конли за умопомрачителните 153 милиона долара за 5 години, Мемфис успя да привлекат и Чандлър Парсънс. Договорът на Конли го прави най-скъпоплатения състезател в историята на лигата. Интересен факт е, че Конли все още не е участвал в Мача на звездите. Чандлър Парсънс за последно се състезаваше за Далас Маверикс, а в последния сезон записваше средно по 13.7 точки, 4.7 борби и 2.8 асистенции.

Ал Хорфърд в Бостън Селтикс

Един от най-желаните свободни агенти Ал Хорфърд избра да продължи своята кариера в тима на Бостън Селтикс. „Келтите“ ще платят 113 милиона долара за следващите 4 години на Хорфърд. С преминаването си в Бостън центърът слага край на деветгодишния си престой в Атланта – единственият отбор, в който е играл в своята кариера до този момент.