Етническият сърбин и баскетболист от НБА Марко Ярич следи внимателно случващото се в родината му около независимостта на Косово. Гардът на Минесота Тимбърулвс е на хиляди километри от дома, но въпреки разделящият ги океан, той не спира да мисли за Сърбия.

Ярич не крие, че не е доволен от обявяването на независимостта на Косово, но не желае да се забърква твърде много в политиката.

„Много е разочароващо, много,” казва той пред „Стар Трибюн” в Минеаполис. „Не искам да бъда въвличан твърде много в това, но мисля, че това, което се случва в момента в родината ми, е много несправедливо. Не е честно как западните държави взимат решенията за това какво да се прави у нас.”

Марко Ярич е израснал с мисълта, че Косово е част от историята на Сърбия. И да гледа как страната се разпада, го притеснява силно.

„Ситуацията е много сложна. И други по света искат независимост. Каталуния в Испания например. Монголия в Китай. Но това не им се дава, защото това са мощни страни. А моята родина не е толкова развита икономически, и ето какво става. Много съм разстроен,” продължава Ярич.

„Аз съм голям патриот, и като такъв съм много ядосан,” каза още сърбинът. „Не мисля, че това е правилният начин да се вършат нещата. Не мисля, че и атаките на сърби по посолствата също е правилно. Това е глупаво, защото показва лошата страна на Сърбия. Но аз не мога да направя нищо.”

Най-тежко за Марко Ярич обаче е да гледа всичко това отстрани. „Трудно е, че трябва да съм далеч от семейството си в този момент. Цялото ми семейство е там,” добави баскетболистът.