Центърът на полския национален отбор по баскетбол Марцин Гортат призна, че участието му във финала на НБА заедно с тима на Орландо Меджик, го е направило невероятно популярен в родината му. Макар че Гортат е само резерва на титуляра Дуайт Хауърд, повече от дузина полски журналисти следят всяка крачка на своя сънародник. Чадърите на Гортат срещу мегазвездата на Лигата ЛеБрон Джеймс в полуфиналната серия срещу Кливлънд, направиха статуса му в Полша несравним с този на останалите местни баскетболисти.

Гортат споделя пред американските медии, че телевизиите в Полша се надпреварват коя да излъчва мачовете му срещу Лос Анжелис Лейкърс. Телефонът му непрекъснато звъни, а центърът не крие, че вече се чувства като „полския Дуайт Хауърд”.

„Направо ме е страх да се прибера вкъщи,” казва Гортат. „Ако стана още малко по-известен, ще взема да се кандидатирам за президент!”

Полша е съперник на България в груповата фаза на Евробаскет 2009, а има и предимството да е домакин на турнира. Интересното е, че съотборник на Гортат в Орландо е Хидиует Тюркоглу – национал на друг наш опонент – Турция.