Световният и европейски шампион Пау Гасол остава в Лос Анжелис Лейкърс. След като спечели и титлата в НБА през този сезон с екипа на „езерняците”, испанският център се врече във вярност на клуба. Това не изненада никого, още повече, че продължаването на контракта става ясно почти две години, преди да изтече настоящото споразумение между Гасол и Лейкърс.

Испанецът не крие, че иска да защити титлата, и че да играе с Коби Брайънт е истинско удоволствие.

„Новият договор ми дава невероятно облекчение, спокойствие, сигурност и самочувствие,” сподели Гасол. „Имаме страхотен отбор и всички искаме да повторим титлата. Искаме да сме най-добрите. За всеки играч е чудесно да е част от подобна организация.”

Договорът на Пау е до 2014 година, и в зависимост от тавана на заплатите в НБА, може да достигне стойност от 60 милиона долара за този период.

За година и няколко месеца, откакто е в състава на Лейкърс, Гасол има невероятно влияние. Отборът е спечелил 101 мача и е загубил само 23, когато той е бил в състава.

Коби Брайънт не пропусна да отчете това и обяви Гасол за най-добрия център в баскетбола.

Испанецът пропусна първите 11 мача от сезона заради травма, но откакто е отново на паркета, Лейкърс има само една загуба в 16 срещи.

За настоящия сезон Пау Гасол ще получи 16.5 милиона долара, а за следващия – 17.8. Вероятно сумата ще е подобна, около 20 милиона на година, според новия му контракт.

Всички в Лос Анжелис вече тръпнат и около следващия нов договор – този на Коби Брайънт. На него също е предложено тригодишно удължаване, на стойност над 80 милиона долара, като се очаква всичко да е финализирано през лятото. Генералният мениджър на Лейкърс Мич Купчак оповести, че ще направи всичко по силите си, за да запази непроменено ядрото на шампионския отбор.