Флип Соундърс официално пое отбора на Вашингтон Уизардс от днес, след като подписа договор за четири години на стойност 18 милиона долара. Столичани завършиха един от най-лошите сезони в историята си, като не се класираха за плейофите на НБА. Соундърс и Уизардс имаха устна договорка още от преди седмица, но днес контрактът на 54-годишният специалист вече е факт. Утре той ще бъде представен официално пред медиите на специална пресконференция.

Соундърс наследи на поста временният наставник Ед Тапскот, който приключи сезона, след като Еди Джордън бе уволнен след ужасния старт на сезона. Джордън изведе Вашингтон до четири последователни участия в плейофите, но трайните контузии на Гилбърт Аринас и Брендън Хейууд обрекоха тази година на неуспех.

Флип Соундърс има 13 сезона като треньор в НБА, 10 от тях в Минесота и три в Детройт. Той има 587 победи и 396 загуби в кариерата си. В седем сезона Соундърс е извеждал своя отбор до над 50 победи и четири пъти е стигал финал в конференцията.

Невъзможността на Соундърс да класира Детройт на финал в Лигата му коства работата преди година, като той бе освободен преди изтичането на договора му.

През настоящия сезон Соундърс си взе почивка от треньорството, но бе специален гост-треньор по време на подготвителния камп на Уизардс през октомври.