Финикс се наложи над Лос Анжелис Лейкърс със 118:109 в третия мач от финалната серия в Западната конференция на НБА. Така „Слънцата” успяха да намалят изоставането си на 1-2 победи, и ще имат шанс да стигнат до изравняване при нов успех в четвъртия двубой, който отново е на техен терен.

Амари Студемайър направи страхотен мач, опровергавайки критиките, валящи по негов адрес в последно време, реализира 42 точки и овладя 11 борби. Той изравни личното си постижение с този актив, от преди пет години срещу Сан Антонио.

Противно на очакванията Лейкърс да доминира с ръст в тази серия, Финикс владееше положението под коша, и спечели именно благодарение на високите си играчи, и на добрия процент от наказателната линия. Робин Лопес се включи много добре, помагайки в подкошието, и завърши с 20 точки.

Коби Брайънт вкара 36 точки, подаде 11 завършващи паса и взе девет борби, а Пау Гасол приключи с 23 точки, но останалите им съотборници не помогнаха достатъчно, за да бъде измъкната победата от препълнената „US Airways Center”.

За Финикс Джейсън Ричардсън реализира някои много важни тройки, в решителни моменти, за да завърши с 19 точки. Стив Неш отчете престижен дабъл-дабъл – 17 точки и 15 асистенции, но се сблъска лошо с Дерек Фишер в последната четвърт. Гардът сподели, че не мисли за счупване, но му предстои медицински преглед.

Мач №4 е на 26 май в 4 сутринта българско време, отново в Аризона.