Финикс постигна първа победа над Сан Антонио в плейофната серия от първия кръг в НБА. Слънцата се наложиха с разтърсващото 105:86 и останаха в борбата. След загубата в петък у дома обаче, шансовете на Шакил О`Нийл и компания за класиране са съвсем нищожни. Още повече – следващите два мача са в Сан Антонио, а Шпорите се нуждаят само от една победа, за да продължат напред. Резултатът в серията към момента – 3-1 в полза на тима от Тексас.

Тази нощ във Финикс обаче на терена имаше само един отбор – този на домакините. На полувремето Раджа Бел много правилно определи мотивацията на съотборниците си – „Толкова много се засрамихме от поражението в петък, че просто трябваше да се реваншираме на феновете си.”

Още в първите минути съставът от Аризона показа, че няма намерение да се предава, и освен както винаги резултатно нападение, извади и коза „защита”. Именно един от най-добрите защитници в Лигата – Раджа Бел, даде тон за игра, като през унищожителното първо полувреме реализира 21 точки, от общо 27 в актива си. Статистиката показва, че когато Бел минава границата от 20 точки, отборът му винаги печели.

Най-резултатен в мача отново бе французин, но този път не Тони Паркър от Сан Антонио, а не толкова прославеният му сънародник Борис Диау. Младият талант завърши с 20 точки, 10 борби и осем асистенции. Стив Неш и Леандро Барбоса добавиха по 15, а Шакил О`Нийл започна срещата много силно и реализира 14 точки и овладя 12 борби.

Въпреки домакинството си, Финикс определено не получи подкрепа от съдиите, а напротив. Някои много странни техни отсъждания доведоха до изгонването на старши треньора на Слънцата Майк Д`Антъни от залата, заради две технически нарушения.

Тони Паркър бе най-точен от състава на Сан Антонио – 18 точки, а Ману Джинобили добави 10. В края на третата част нервите на наставника Грег Попович не издържаха и той извади двамата, както и Тим Дънкан и ги закова на пейката.

Следващият мач е на 29 април в Сан Антонио. Евентуалният шести двубой е отново във Финикс, а ако серията стигне до равенство и решителен седми сблъсък – той ще е в залата на шампионите.

Срещата тази нощ бе зорко изгледана от националния треньор на САЩ Майк Кржижевски, който вероятно вече наблюдава играчи за олимпийския състав. Кржижевски, който е и наставник на Университета Дюк, бе придружен от колегата си от Сиракуза Джим Бохайм, който му е асистент в националния, а Майк Д`Антъни изпълнява същата длъжност.

В най-ранния мач снощи Кливлънд обърна Вашингтон и също води с 3-1 победи в серията. Кавс се наложиха със 100:97 в много интересен и напрегнат двубой в американската столица. Серията се връща обратно в Охайо, където ЛеБрон Джеймс и компания ще могат да я затворят в пет мача.

Силите в мача бяха силно изравнени, като само секунди преди финалната сирена резултатът бе 97:97. Домакините обаче се увлякоха в опазването на звездата Джеймс в последната атака на Кливлънд, и изпуснаха Делонте Уест сам на тройката. ЛеБрон подаде точно към Уест и той с премерен изстрел донесе успеха за гостите.

ЛеБрон Джеймс завърши с 34 точки, 12 борби, седем асистенции и две откраднати топки, а Уест добави 21 точки.

За Вашингтон Антуан Джеймисън реализира 23 точки, а всички титуляри записаха 10 и повече точки. Гилбърт Аринас вкара точно 10, от които само една тройка, но тя падна за 97:97 и можеше да вкара мача в продължения. Отново звездата на Уизардс изстреля последната топка в срещата, но шутът му не влезе в ринга.

В другите два мача от снощи Детройт изравни серията срещу Филаделфия на 2-2, след като победи с 93:84 като гост. Ню Орлиънс път вече води с 3-1 срещу Далас, след 97:84, също като гост.