Финикс Сънс привлече суперзвездата Шакил О`Нийл в невероятна сделка, пращаща Шон Мериън и Маркъс Бенкс в Маями Хийт. Окончателно споразумението бе прието преди часове, след като центърът премина медицински изследвания.

Размяната, най-неочакваният ход на новия генерален мениджър на Финикс Стив Кър до този момент, навежда на мисълта, че цялата философия на игра на Слънцата ще се промени. Най-бързият тим в НБА вероятно ще измени стила си, съобразявайки се с новата покупка – тежкият център О`Нийл.

35-годишният Шак е измъчван от много контузии през последните години, затова от Финикс поискаха специален физически тест преди да се съгласят на сделката.

„Наясно съм, че аз ще нося отговорността,” заяви Кър. „Това ми е работата. Затова съм на този пост. Но решението е добро. Мисля, че той ще ни даде повече възможности за победа, най-вече в плейофите.”

За 14 сезона в НБА, Шакил О`Нийл има средно по 25.6 точки и 11.5 борби. За първи път през настоящия сезон, откакто стартира кариерата му, центърът не е сред избраните за Мача на Звездите.

Във Финикс разчитат, че Шак ще се възстанови и ще е още по-мотивиран да се докаже в Аризона.

От другата страна, Шон Мериън поиска да бъде продаден още преди началото на сезона, наясно, че винаги ще свири трета цигулка в присъствието на Стив Неш и Амаре Студемайър. Пристигането на О`Нийл във Финикс ще означава още, че Студемайър ще може да заеме любимата си позиция на мощно крило.

Финансовата страна на нещата също не е за пренебрегване, тъй като О`Нийл трябва да прибере 40 милиона долара до края на този сезон и за следващите два. За настоящата година Мериън ще вземе 16.4 милиона, а за следващата – още 17 милиона.