Финикс Сънс може да загуби един от най-класните си играчи Амари Студемайър до края на редовния сезон в НБА, само дни, след като „слънцата” се отказаха да го продават. Снощи центърът претърпя операция на ретината на окото и няма да може да играе около осем седмици.

„Трябва да подходим по най-консервативния начин, и ако това означава да почива до края на сезона, така ще бъде,” заяви генералният мениджър на Финикс Стив Кър. „Той има още много години от кариерата си и от живота си пред себе си. И това е най-важното.”

Плейофите в НБА започват точно след осем седмици, а изобщо не е сигурно дали Финикс ще продължи да играе след редовния сезон. В момента Сънс се намира на девето място в Западната конференция, а за плейофите се класират първите осем. До края на редовния сезон остават 29 мача.

„Той е много унил. Тъкмо бе започнал да играе наистина добре,” сподели още Кър. „Чувстваше се добре, както и целият отбор, особено в последните няколко срещи, затова ударът е голям.”

Амари получи травмата в окото си по време на разгрома на Финикс над ЛА Клипърс в сряда, мач, в който Студемайър отбеляза 42 точки. Никой в отбора не е разбрал, че се налага операция чак до четвъртък, когато затвори трансферният прозорец. Кър обяви, че ако е знаел за проблема, е щял да потърси някои играч, който временно да запълни празнината, оставена от титуляра Студемайър.

Любопитното е, че Амари Студемайър получи контузия в същото око по време на тренировъчен лагер преди сезона. Тогава обаче той имаше разкъсване само в ириса, но не и на ретината. Стив Кър заяви, че в дългосрочен план баскетболистът ще се възстанови напълно и няма да има проблеми със зрението си.

До момента през сезона Амари Студемайър бе един от двамата играчи на Финикс, започвали в стартовата петица всеки мач, другият е Грант Хил. И двамата имат по 53 мача, като Студемайър е и водещ реализатор на „Слънцата” със средно по 21.4 точки и 8.1 борби на среща.