Старши треньорът на руския национален отбор по баскетбол Дейвид Блат, един от признатите специалисти в Европа, разкритикува играта на Орландо Меджик във финалната серия срещу Лос Анжелис Лейкърс. „Магьосниците” изостават с 1-3 и са само на една загуба от елиминация, а според Блат – виновен за това е най-вече треньорът Стан Ван Гънди. Всъщност, Блат не е първият, критикувал Ван Гънди за решенията му, като в НБА отдавна се прокрадва такава нишка, но напоследък затихна, заради класирането на тима на финал.

В четвъртия мач от серията, Орландо загуби в последните секунди, тъй като позволи да получи тройка в края на редовното време, довела до продължение, в което Лейкърс надделя.

„Според мен треньорът на Орландо направи огромна грешка. От нея стана ясно колко много се различава стилът на игра от двете страни на Океана,” заяви Блат в коментар за „Спорт Експрес”. „В Европа, всеки треньор, чийто тим води с три точки, и трябва да защитава тази преднина 11 секунди, не би се поколебал да даде наставления да се фаулира, за да не получи отборът му тройка. В най-лошия случай, ще се стрелят два наказателни удара, но това все още ще остави твоя състав с една точка напред, като освен това ще има топката.”

„Психологията в НБА обаче е друга. Очевидно Ван Гънди се страхуваше, че при една точка преднина, Лейкърс също ще опита фаул и ще се постарае да измъкне успеха в края. Затова той избра лотарията – „или ще вкара, или няма да вкара”. Но когато играеш срещу Лейкърс, и защитаваш три точки аванс, не бива да забравяш: в техния тим има поне двама баскетболисти, способни винаги да вкарат – един от тях е Фишер. Само си помислете колко много решителни тройки е вкарал той в кариерата си! Той е основен плеймейкър на Лейкърс, и заради своите решителни попадения още е в НБА. Дерек не е надарен със специални атлетически качества и няма супердрибъл. Но вкарва важни кошове. Пак той донесе и победата на Лос Анжелис снощи,” обясни подробно Дейвид Блат.