16 години след последното си участие на финал на Световно първенство, американският национален отбор по баскетбол отново ще играе за титлата. В не особено красив и доста напрегнат мач, САЩ се наложи с 89:74 над Литва, и в неделя има шанс да си върне трофея, който спечели за последно през 1994 година.

Двубоят стартира равностойно, но продължи така само пет-шест минути, след което американците направиха серия от 10:0 и дръпнаха в резултата. В 13-та минута те вече водеха с 15 точки, и оттук до края не изпуснаха инициативата, въпреки всички опити на Литва да свали разликата под 10 точки. Авансът се въртеше точно около 12-13 точки през цялото време, поддържана така от добра игра на САЩ в защита, и от другата страна, стрелбата на гардовете в литовския тим. Въпреки че на няколко точки свалиха изоставането си до десетина точки, играчите в „зелено” така и нямаха реален шанс да изравнят.

Страхотен мач за САЩ изигра Кевин Дюрант, който завърши с 38 точки, 17 от тях само в първата четвърт. За Литва най-убедително се представи центърът Робертас Явтокас, който се отличи с 15 точки и девет борби, и няколко особено атрактивни отигравания. Голямото разочарование на вечерта бе звездата на литовците Линас Клейза, който стреляше отчайващо, и вкара един-единствен кош от игра, завърши с четири точки, но и с четири грешки за 29 минути.

По-слабата игра на Чоунси Билъпс и Дерик Роуз даде шанс за изява на другите гардове в състава на САЩ, и Ръсел Уестбруук изигра втори пореден силен мач с 12 точки и седем борби. 13 точки и 10 борби добави и Ламар Одъм, който обаче определено можеше да се справи и по-добре с опеката на Робертас Явтокас.

За Литва, освен Явтокас, силни включвания имаха Мартинас Поциус с 13 точки, Мантас Калниетис с 10, и Йонас Мачиулис с девет. Травмата, която мъчеше Симас Ясайтис през целия шампионат, го направи недостатъчно полезен, и след слабата игра на Клейза, литовците останаха без шанс за успеха срещу мощния американски тим.

САЩ от своя страна не изигра най-силния си мач на турска земя, но имаше достатъчно играчи, които да донесат осма поредна победа на своя треньор Майк Кжижевски.

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.