Националният отбор на САЩ по баскетбол буквално премаза Канада в контролна среща, играна тази нощ в Лас Вегас. Фаворитът за златото на Олимпиадата в Пекин се наложи със 120:65 в първа проверка от планираните пет, пред пълните трибуни в „Thomas & Mack Center”.

Шестима баскетболисти на американския тим завършиха с двуцифрен точков актив, а трима – Кармело Антъни, Майкъл Ред и Дуейн Уейд – с по 20 точки. Коби Брайънт добави 15 точки, Дерон Уибямс се отчете с 14, а Крис Пол реализира 11, плюс осем асистенции.

„Мисля, че като за пети ден на тренировки, ние хвърлихме доста енергия, а момчетата ми се хвърлят много в защита,” коментира старши треньорът Майк Кржижевски. Неговите играчи предизвикаха съперника си да направи цели 24 грешки. Канада не се предаде лесно, като опитваше всичко, за да бъде поне отчасти равностоен опонент, но постепенно преднината на САЩ се увеличаваше, а в началото на втората четвърт премина психологическата граница от 10 точки.

На почивката домакините водеха с 52:35, а третата част започна с тяхна серия от 9:2. Завърналият се в състава Дуейн Уейд направи така, че отсъствието на ЛеБрон Джеймс почти да не се забелязва. Целият американски тим стреляше смъртоносно, като реализираният процент бе 65.7, а от тройката – цели 50%.

От състава на Канада Джърмейн Андерсон бе най-резултатен с 18 точки, Роуън Барет и Карл Инглиш добавиха по 11.

Следващите контроли на САЩ преди Олимпиадата са в Макао и Шанхай. Първите две в Макао са срещу Турция (31 юли) и Литва (1 август). В Шанхай проверките са срещу европейския шампион Русия на 3 август и срещу шампиона на Океания Австралия на 5 август.

САЩ започва олимпийската си кампания на 10 август с мач срещу домакина Китай. В предварителната група на американците са още Ангола, Гърция, Испания и Германия.