Сан Антонио се класира за финал в Западната конференция на НБА, след като победи за четвърти път Финикс, тази нощ със 114:106 и затвори серията в шест мача. За място на големия финал в Лигата, Шпорите ще спорят с тима на Юта, като в тази серия ще имат домакинско предимство.

Баскетболистите на Сан Антонио бяха решени да приключат битката в собствената си зала, за да не се стига до решителна среща във Финикс. Те си спечелиха трето участие във финала на конференцията за последните пет години. При два от тези случая, Шпорите триумфираха и с титлата.

Емануел Джинобили завърши с 33 точки и 11 борби за домакините, а Тони Паркър добави 30 за успеха. Тим Дънкан също бе неудържим със своите 24 точки, 13 борби и рекордните в кариерата си девет чадъра.

Въпреки това Сан Антонио имаше и проблеми, като в края на мача Финикс успя да стопи разликата от 20 точки и имаше своите шансове за пълен обрат.

Амари Студемайър се завърна за Слънцата след наказание от един мач и поведе тима си с 38 точки и 12 борби. Стив Неш завърши с 18 точки и 14 асистенции.

По сценария от Мач №4, Сан Антонио пропиля солиден аванс, но не и водачеството си. Финикс успя да се доближи до 106:101 само 33 секунди преди сирената, но дори и 15-те точки от Стив Неш в последната четвърт не спасиха отбора. Джинобили реализира два наказателни удара, а Макъл Финли кош, за да дадат преднина от девет точки 17 секунди преди края, и така да подпечатат билета на Шпорите за финала.

Финалната серия от Западната конференция започва в неделя вечер в Сан Антонио.

На Изток Кливлънд се класира за финал срещу Детройт, като победи Ню Джърси с 88:72 като гост и взе серията с 4 - 2 успеха.

Звездата на Кавалерите ЛеБрон Джеймс, който до броени дни ще стане баща, вкара 23 точки, а Дониел Маршал добави 18 за триумфа на Кливлънд. Джейсън Кид се размина на две асистенции от поредния трипъл-дабъл в кариерата си, като завърши с 19 точки, 12 борби и осем асистенции за Ню Джърси.