Сан Антонио победи Финикс със 117:115 в невероятен мач с две продължения на старта на плейофите в НБА. „Шпорите” играха на ниво единствено в последните минути от редовното време на двубоя, и в продълженията, за да направят обрат и да се поздравят с успеха. Тим Дънкан и Ману Джинобили изковаха победата само за секунди – в края на редовното време и в края на продълженията. Мач №2 от серията е във вторник.

Дънкан завърши със страхотните 40 точки и 15 борби, като реализира първата си тройка този сезон в последната секунда на редовното време, за да изпрати мача в продължения при 93:93.

Финикс контролираше събитията на терена през първите три части, като на моменти дори водеше с 16 точки. За първи път в мача Сан Антонио поведе в резултата едва в края на редовното време, но въпреки това домакините успяха да се наложат.

„На няколко пъти имахме възможност да затворим мача, но просто не бяхме достатъчно твърди, достатъчно упорити, за да си вкараме кошовете,” заяви разочарованият Стив Неш, който завърши с 25 точки и 13 асистенции за Сънс. Именно плеймейкърът обаче пропусна ключова тройка по-малко от минута преди края на продълженията. Джинобили довърши Финикс, като реализира 24-та си точка в мача. Тони Паркър добави 26 за „шпорите”.

Амаре Студемайър бе най-резултатен за гостите с 33 точки, но остави отбора си без подкрепа, след като извърши шестото си лично нарушение 12 секунди преди края на първото продължение и напусна паркета. Няколко съдийски отсъждания обаче също помогнаха на Сан Антонио в протежението на редовното време. Шакил О`Нийл завърши с 11 точки, като се представи силно в защита. Заради бързо натрупани нарушения обаче той не успя да разгърне пълния си потенциал.

Юта и Ню Орлиънс също записаха победи в първите си мачове от Плейофи 2008. Ню Орлиънс се наложи над Далас със 104:92, като Крис Пол реализира 35 точки, плюс 10 асистенции, докато за гостите Дирк Новицки завърши с 31 точки и 10 борби.

В Хюстън домакините отстъпиха на Юта с 82:93.