Сагата между Алън Айверсън и поредната му спирка – Мемфис Гризлис – продължи по-малко от два месеца. В понеделник, двете страни се договориха взаимно договорът на 34-годишния гард да бъде разтрогнат, което означава, че Айверсън съвсем скоро отново ще е свободен агент.

Една от иконите на НБА в последното десетилетие имаше контракт за една година с Мемфис, но не издържа да бъде резерва, и след като разкритикува още след първия си мач треньора и отбора, напусна Гризлис. Първоначално той бе освободен „по лични причини” за 10 дни, но за всички бе ясно, че това е началото на края на кариерата му на пейката на Мемфис.

„Съжалявам, че нещата не се получиха. Имахме проблеми в клуба, но той също имаше лични проблеми. Двете неща нямаше как да сработят,” заяви собственикът на отбора Майкъл Хейсли. „Хората в Мемфис ще са разочаровани, аз съм разочарован, защото всички искахме да го видим с нашия екип. Но такива неща се случват понякога.”

Айверсън игра в три мача за Гризлис, нито един от тях домакински. Той пропусна цялата предсезонна подготовка заради разкъсване в сухожилие на крака.

„Наистина смятах, че той ще се върне. Но той имаше съвсем реален личен проблем. Не знам какъв е, и не искам да навлизам в темата... Не знам дали ще играе другаде този сезон. Надявам се. Дори да не играе за мен, надявам се това да стане другаде, защото той е фантастичен играч. Мисля, че е добре за Алън и за НБА, ако играе... При нас просто не се получи. Разделяме се без лоши чувства един към друг,” добави Хейсли.

Алън Айверсън прекара голяма част от кариерата си във Филаделфия, където стана една от суперзвездите на Лигата. Той е бил MVP на НБА, многократен участник в Мача на звездите и национал на САЩ.

След трансфера си в Денвър през 2006 година, нещата тръгнаха на зле за Айверсън, и през 2008 той бе изпратен в Детройт. Оттук стартираха и най-големите проблеми за него, и след края на миналия сезон Алън бе освободен от "буталата", и цяло лято бе свободен агент, преди да подпише с Мемфис.