Звездата на Чикаго Булс Дерик Роуз се подложи на успешна операция на скъсани външни кръстни връзки в лявото коляно. От клуба отказаха да дадат предварителна прогноза за това, кога може да се очаква завръщането на MVP на миналия сезон на терена, но обещаха допълнителна информация през следващата седмица.

Роуз се контузи тежко в последните минути на първия плейофен мач на Чикаго, на 28 април, но лекарите му препоръчаха да почака две седмици с операцията, за да спадне оттокът и да се заздравят мускулите около коляното.

Братът на Дерик – Реджи Роуз – обясни, че със сигурност плеймейкърът няма да пропусне целия следващ сезон. „Операцията мина чудесно, току-що си тръгнах от болница Ръш. Доктор Брайън Коул, който извърши интервенцията – лекарят на Чикаго Булс – свърши страхотна работа. Засега всичко изглежда добре. Цялото семейство сме при него, за да го подкрепяме,“ заяви Реджи Роуз. „Очаквахме операцията да продължи два часа, а стана само за един. Сега вече всичко е въпрос на психика, знаем, че ще има и тежки дни, но му предстоят и много хубави.“

По принцип след операция като тази, периодът за възстановяване е между осем и десет месеца, което вади Роуз със сигурност за първите няколко месеца от новия сезон, и евентуално шансовете му да се завърне на паркета ще са около следващия Мач на звездите, през февруари 2013-та.